Foto: TASS/Scanpix/LETA
No 2. jūnija līdz 2. septembrim Maskavā, Centrālajā mākslinieku namā, būs apskatāma anonīmā ielu mākslinieka Banksija personālizstāde, kurā ietverti aptuveni 100 darbi – 3D objekti, reti trafareti, fotogrāfijas un gleznojumi.

Ekspozīcija veidota no mākslas galerijas "Lilley Fine Art", vairāku laikmetīgās mākslas muzeju, kā arī privātu kolekcionāru kolekcijām no visas pasaules. Pirmo reizi izstādē būs arīdzan speciāli izveidota multimediju zona, kurā apmeklētāji varēs iepazīties ar leģendārā grafiti mākslinieka daiļradi.

Banksija darbu izstādei Krievijā vajadzēja notikt jau 2014. gadā, taču izstāžu zāle "Manēža" ("Манеж") to atcēla. Formāli tas tika darīts nepolitisku iemeslu dēļ, skaidrojot, ka daži galvenie britu kolekcionāri "no organizatoriem neatkarīgu iemeslu dēļ" atteikušies šajā projektā piedalīties. Tad kļuvis skaidrs, ka tas tiek darīts Krievijas darbības Ukrainā dēļ, raksta "newsru.com".

"Eksponāti tika izvēlēti pēc vienkārša principa – pēc to autentiskuma. Banksijs lielākoties asociējas ar ielu mākslu, taču ielu eksponātu, kurus būtu apstiprinājis pats mākslinieks, patiesībā ir ļoti maz, tāpēc, pērkot vai izstādot kādu eksponātu, mums jābūt pārliecinātiem, ka tas tiešām ir Banksijs," Krievijas ziņu aģentūrai "RIA Novosti" stāsta izstādes producents Aleksandrs Načkebijs.

Viņš arīdzan atklāj, ka organizatoriem bieži piedāvāti Banksija daiļradei līdzīgi darbi bez autentiskuma sertifikāta – sākot no sienu fragmentiem un beidzot ar kartona kastēm.

Banksija personālizstādes darbi apdrošināti par 10 miljoniem mārciņu (~ 11 miljoni eiro). Vērtīgākie izstādes eksponāti ir "Mona Liza" un Keitas Mosas trafaretu kolekcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!