Foto: Publicitātes foto
Pirmdien, 10. novembrī, pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galvenās ēkas atklāts paliekošs lielformāta mākslas darbs – mākslinieka, Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Ojāra Pētersona objekts "Lielā vāze".

"Mākslas objekts "Lielā vāze" ir viens veselums, kas sadalīts divās daļās – lielākā no tām atradīsies pie Gaismas pils, bet otra Rīgas pilsētvidē tiks uzstādīta 2015. gadā. Jebkurš varēs domās tās savienot kopā, piepildot ar savu saturu," akcentē mākslinieks Ojārs Pētersons. "Mākslas objekta tapšanas iedvesmas avots - Garlība Helviga Merķeļa grāmata "Vidzemes senatne", kura dēvējama drīzāk par 18. gadsimta laikmetīgo mākslu, nevis vēstures liecību par tā laika latviešiem".

"Mākslas darbam iespējamas daudzas interpretācijas. LNB direktors Andris Vilks teicis, ka tās klasiskā forma ir sveiciens Aleksandrijas bibliotēkai, kura līdzās mūsu Gaismas pilij ir viena no divām pasaules bibliotēkām, kuras saņēmušas īpašu UNESCO atzinību," stāsta programmas kuratore Helēna Demakova. "Vāzes raupjā iekšpuse it kā simbolizē latviešu saknes laukos, savukārt tās ārpuse norāda uz eiropeiskās kultūras uzslāņojumu un pieredzi, ko apliecina arī vāzes forma."

Mākslas darbs "Lielā vāze" bija viens no godalgotajiem projektiem fonda rīkotajā konkursā "Rīga smaida" 2013. gada pavasarī. Mākslas darbus LNB ārtelpā izvērtēja LNB mākslas ekspertu komisija, taču gala vārds pieder arhitektam Gunāram Birkertam. Arhitekts šo darbu ir saskaņojis.

Objekts "Lielā vāze" sastāv no divām daļām. Ārējā virsma noklāta ar keramisku mozaīku, kas veido tekstu – uz katras no vairāk nekā 14 000 keramikas plāksnītēm izvietots viens burts. Objekta lielākā, 15,5 tonnas smagā, daļa atrodas pie LNB, savukārt mazākā tiks uzstādīta 2015. gada pavasarī citviet pilsētvidē.

Ojārs Pētersons (1956) 1980. gadā ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļu un kopš 1990. gada ir pasniedzējs LMA Vizuālās komunikācijas nodaļā.

Māksliniekam Ojāram Pētersonam ir liela pieredze publisku mākslas darbu tapšanā Latvijā, Somijā, Zviedrijā un Vācijā. 2014. gada augustā tika atklāta viņa oranžā skulptūra "Tilts pāri jūrai" Vācijas pilsētā Ekernferdē, kas arī sastāv no divām daļām. Rīgas daļa atrodas topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja mākslas darbu krātuvē – tai nepieciešams atrast piemērotu vietu Rīgas pilsētvidē.

Objekts tiek atklāts, īstenojot Borisa un Ināras Teterevu fonda programmu "Māksla publiskā telpā", sadarbībā ar Rīgas domi un Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB). Programma, kas aizsākās 2013. gadā, ir mecenātu pienesums, lai Rīga kļūtu par izcilu kultūras metropoli.

Novembrī Rīgas pilsētvidē parādīsies trešais programmas "Māksla publiskā telpā" mākslas objekts - ceturtdien, 13. novembrī, plkst. 16 Bastejkalna virsotnē atklās Ērika Boža mākslas darbu "Soliņi".

Programmu "Māksla publiskā telpā" 2014. gadā atklāja ar jauno mākslinieku Brigitas Zelčas – Aispures un Sanda Aispura mākslas objekta "Klusā daba" inaugurācijas ceremoniju Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā septembra beigās:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!