Foto: Dmitrijs Lukjanovs

Dmitrijs Lukjanovs (1983.) ir krievu fotogrāfs. Viņš dzimis Krasnodarā, bet dzīvo Maskavā. Līdz šim viņam iznākušas divas grāmatas. Vienā no tām – "DKdance" – viņš fotogrāfijās dokumentē dzīvi pamestos kultūras namos, precīzāk, to, kas no tiem palicis pāri. Sadarbībā ar interneta žurnālu fotokvartals.lv pārpublicējam Dmitrija Lukjanova darbus no šī projekta.

"DKdance" (DK ir saīsinājums no dvorets kultury jeb kultūras nams krievu val.) ir precīzs un tomēr melanholisks skatījums uz daļu no Krievijas kultūras, kas vēsturiski skaitās novecojusi, uzskata fotogrāfiju autors.

Kā raksta fotokvartals.lv, Padomju Savienības laikā sabiedrības kultūras dzīve tika organizēta kultūras namos. Ja 20. gadsimta 20. un 30. gados tie galvenokārt pildīja masu propagandas vietas funkcijas, lai reklamētu jauno sistēmu, tad vēlākajos gados kultūras nami kļuva par mājvietu brīvā laika pavadīšanai un kultūras procesiem, kur skatītāji un klausītāji varēja iepazīties ar kino, teātri, mākslu un literatūru.

Kopš PSRS sabrukuma kultūras nami lielākoties nesaņem nekādu valsts atbalstu. Turklāt daudziem cilvēkiem kultūras pilis asociējas ar bezšķiru sabiedrības sistēmu, tāpēc nevēlas tās apmeklēt. Ēkas lēnām brūk kopā, aprīkojums, butaforijas, kostīmi un mūzikas instrumenti, dekorācijas un mākslas priekšmeti pārsvarā stāv neizmantoti. Mūsdienās kultūras dzīve notiek citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!