Foto: Publicitātes foto
Pie tirdzniecības centra "Origo" un galerijā "Putti" atklāta modes mākslinieka Bruno Birmaņa pirmā fotoizstāde, kas veidota Baltijas baleta festivāla ietvaros notiekošā projekta "Ballet.Beyond" ietvaros.

Kā informē izstādes veidotāji, sadarbībā ar Baltijas Baleta festivālu "Ballet.Beyond" izlase "Balets.Laikam" eksponēta pilsētvidē – 450 kvadrātmetru brīvdabas galerijā. Šīs ekspozīcijas iezīme ir divu līmeņu kompozīcija. Ārējais līmenis – garāmgājējiem redzamie darbi – ir lielformāta krāsaini attēli, savukārt iekšējos stendos izvietotas melnbaltas dokumentāla rakstura fotogrāfijas, kas divu ekspozīcijas mēnešu laikā ik nedēļu 150 tūkstošiem cilvēku pavērs baleta kulišu priekškaru.

"Bruno Birmaņa fotogrāfijas ieved telpā, kurā citādi nevar iekļūt: tās ir baleta aizkulises. Cik sakāpināta reizēm mēdz būt sabiedrības interese par aizkulisēm, tik balets tās rūpīgi sargā - ne jau tādēļ, ka tur notiktu kas nosodāms. Balets ir, iespējams, pēdējā māksla, kas sargā ticību ilūzijai - vides, personāža, stāsta. Turklāt tas attiecas arī uz moderno baletu: joprojām skatītājs nedrīkst redzēt piepūli, ar kādu šī māksla top.

Klasiskais balets savukārt ir arī viskodētākā mākslas forma: katrai dejas valodas vienībai atbilst noteikta plastiska zīme, starp kurām nav vietas dažādi tulkojamām, nepareizām vai pavirši izpildītām kustībām.
Birmanis skata aizkulišu dzīvi plašā amplitūdā - no nepretenciozas reportāžas, kurās nozīme ir detaļām, līdz estetizētām kompozīcijām, kurās lielu lomu spēlē gaisma un krāsa. Visās pārsteidz fotografēto personu uzticība, ka tās nepamana fotogrāfa klātbūtni, kā arī maģiskā atmosfēra pirms un pēc priekšnesuma, kas nav domāta skatītāju acīm," par izstādi izsakās mākslas kritiķis Vilnis Vējš.

Ekstravagantais modes mākslinieks Bruno Birmanis ir izpelnījies starptautisku un pašmāju atzinību kā Nepieradinātās modes asamblejas idejas autors un organizētājs, kuru ir apmeklējuši modes pasaules slavenības Zandra Roudsa, Pako Rabane un citi.

Izstāde būs skatāma līdz 19.maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!