Tā vienkārši gadās. Neviens neko nav ķēris, ņēmis vai slepus noskatījis. Laba ideja gandrīz vienlaicīgi realizēta divās ģeogrāfiski tuvās, bet dažādās valstīs. Abiem darbiem varēja būt, bet nebij’ līdzīgs liktenis. Laikam jau zemes tomēr pārāk atšķirīgas.

Laipni lūgti Södra Pulp Labs!

Ir pienācis laiks mainīt priekšstatu par papīru! Kopš 2003. gada Zviedrijas KTH Royal Institute of Technology un uzņēmumi STFI-packforsk un Södra sadarbojas, lai izveidotu materiālu DuraPulp, neticami izturīgu papīru, kura sastāvā ir papīra celuloze un polilaktīds, bioloģiskā plastmasa. Tikai divus milimetrus biezais DuraPulp ir svara, sprieguma, mitruma un temperatūras svārstību izturīgs. Parapu krēsls radīts zviedru arhitektūras un dizaina studijā Claesson, Koivisto, Rune un Södra PulpLab pētnieciskajā laboratorijā. Kopdarbs, jaunā papīra produkts, pirmo reizi tiek demonstrēts Milānā, Zona Tortona 2009."

Tas no izstādes anotācijas par vienu no man interesantākajiem atklājumiem Milānā. Jaunais organiskais materiāls "gudro materiālu" sarakstam pievienots visai pelnīti. Tas veidots, 167ºC temperatūrā sajaucot papīra celulozi un organiskās polylactic skābes, tā saglabājot papīra vieglumu un pilnīgās pārstrādāšanas iespējas, bet, pievienojot plastmasu, materiāls iegūst izturību, kas atbilst koka, cieto plastmasu vai pat tērauda cietībai un ir piemērots mēbeļu izgatavošanai. Interese par produktu bija liela, ekspozīcijas telpa - pilna cilvēkiem, ražotāju, zinātnieku un dizaineru lepnums par paveikto - pamatots.

Man šī zviedru ekspozīcija izraisīja sajūtas, ko grūti noformulēt - pārāk daudz "ja". Ja ražotājus, ekonomikas attīstītājus un eksporta veicinātājus Latvijā patiesi interesētu mūsu dizaineru piedāvājums, tas, ko jaunu varam piedāvāt pasaules tirgū, ar ko varam būt interesanti citiem, ja būtu izveidota saikne un informācijas apmaiņa starp zinātniekiem, tehnologiem un dizaineriem, ja dizaineri būtu uzstājīgi un neatlaidīgi sīktu kā odi pie uzņēmēju auss, līdz viņus sadzird, - varbūt Milānā Zviedrijas vārda vietā daudzinātu Latviju?

Jaunā dizainere Indra Merca, krēsla Bio Seat autore, par Parupu uzzināja no kursabiedrenēm, kuras Södra izstādi nofotografēja. Indras komentārs ir ļoti īss un korekts: "Par dizainu var diskutēt, par līdzību un atšķirībām. Vienīgais, ja pareizi saprotu, šis arī ir bērnu krēsls (es domāju Kleison, Coivisto, Runne). Tas ir interesanti, tad jau tas ir sastapies ar līdzīgām problēmām."

Inese Pētersone: Kā un kad radās ideja par BIO SEAT?

Indra Merca: Ideja radās 2007. gada oktobrī, strādājot pie studiju uzdevuma "Krēsls". Pirmais jautājums, uz kuru bija jāatbild: no kāda materiāla? - jo līdz tam biju strādājusi ar metālu un papīru. "Lietišķajos" (Rīgas dizaina un mākslas vidusskola) mācījos metāla dizainu, arī Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) sāku studēt metāla dizainu un tikai otrajā kursā pārgāju uz vides mākslu.

Atcerējos, ka mana tante krāj papīra olu kastes; otrreiz lietot, tajās kaut ko likt īsti nevar, bet, attaisot vaļā, tās labi kraujas cita uz citas, neaizņem daudz vietas un ir smukas. Brīdī, kad bija jāpasaka materiāls, teicu, ka izmantošu olu kastes. Pirmā ideja bija, izmantojot ready-made principu, radīt krēslu no olu paliktņiem (sk.: Dizaina Studija, 2008, Nr. 11, janvāris-februāris, 95. lpp.) Tomēr decembra beigās bija tāda sajūta, ka tas nedarbosies. Ziemas brīvlaikā mājās mēģināju olu kastes pārstrādāt, sāku ar vienkāršu trauciņu izgatavošanu, līdz beidzot februārī aiznesu uz akadēmiju pirmo eksperimentu - spainim apliktu papīra masu. Man izdevās pārliecināt pasniedzējus, ka tas darbosies - papīrs būs pietiekami slodzi nesošs materiāls.

Tālākais process bija formveide, kurā atklājās, ka viss gluži tik spoži nav... Bērnu krēsliņš radās tāpēc, ka atrisināt krēslu pieaugušajiem mājas apstākļos bija pārāk sarežģīti. Virsmas laukums tam ir lielāks, līdz ar to vajadzīgs papildu ribojums. Bērnu krēsls savukārt ir atrisināms ar fiziski vieglākas un lētākas formas palīdzību. Tas arī bija noteicošais iemesls, kāpēc bērnu krēsliņš. Darba vadītāji - asociētā profesore Barbara Ābele un docents Juris Krūmiņš.

Kas tas īsti ir par materiālu?

Tā ir pārstrādāta makulatūra. Es, pateicoties SIA "V.L.T" ražotnei un atsaucīgajiem cilvēkiem, ieguvu brāķētos materiālus, ar kuriem arī strādāju.

Kur izgatavoji prototipu?

Mājās - Mārupē, tēva garāžā.

Vai tev ir kontakti ar ražotājiem, un vai no viņu puses bijusi interese? Vai pati esi meklējusi, kas varētu ražot šādas bērnu mēbeles?

Brīdī, kad izšķīros par labu olu kastēm, caur Latvijas Zaļo punktu atradu olu iepakojuma ražotni "V.L.T.", cilvēki tur bija ļoti pretimnākoši un iepazīstināja izgatavošanas procesu no makulatūras pārstrādes līdz gatavam produktam. Uzņēmumā pirmo reizi pa īstam sapratu, ka šis galaprodukts patiešām ir "zaļš". Protams, vēlējos radīt prototipu, maksimāli domājot par eventuālo ražošanu.

Pēc Stokholmas meses (Indras darbs tika iekļauts LMA ekspozīcijas Stockholm Furniture Fair jauno dizaineru sadaļā Greenhouse - I. P.) izsūtīju vēstules diviem zviedru un vienam vācu produktu attīstītājam un saņēmu atbildes ar apmēram vienādu tekstu - ļoti dārgs ražošanai.

Kāda ir pašreizējā situācija - vai krēsliņi ir nopērkami, un, ja ir, cik lielās partijās un cik maksā?
Pašreiz tie ir unikālais dizains un netiek ražoti. Izgatavojot mājas apstākļos, ieguldītais darbs ir neadekvāts cenai, ko pircējs būtu gatavs maksāt par papīra krēslu. Rēķinot papīra masas attiecību pret cenu, produkta izmaksai ražošanā varētu būt 15 eiro par vienību. (Kā sacīja Södra pārstāvis, Parupu mazumtirdzniecībā maksās aptuveni 25 eiro - I. P.)

Kā darbs nokļuva Kortreikā, Interieur 08, un kādi ir rezultāti?

Kortreikā nokļuvu pēc pašas iniciatīvas un draugu iedvesmota. Pie LMA ziņojumu dēļa ilgu laiku atradās plakāts par Kortreikas biennāli. Ar Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un pašas finansējumu turp aizbraucu. Krēsliņš kategorijā PLAYING ieguva pirmo vietu.

Kādi ir turpmākie plāni attiecībā uz BioSeat?

BioSeat ir attīstības procesā. Rezultātā radīsies produkts vai viela pārdomām.

Vai domā attīstīt šo līniju ar kādām citām bērnu mēbelēm vai kādiem citiem priekšmetiem?

Līnijas attīstību saredzu kā iespējamu, bet galvenā atziņa ir tā, ka jāpaliek uzticīgai materiālam, kas atbilst manai pārliecībai par "zaļo" domāšanu, kas materializējas "zaļos" dizaina priekšmetos.

Vai tu redzi perspektīvu, sadarbības iespējas ar Latvijas ražotājiem, tam, ka ekodizains būtu nozīmīgs mūsu dizaina identitātes virziens un arī iespēja eksportam?

Redzu perspektīvu sadarbībai ar ražotājiem. Saražot ir viena lieta, tirgus ir sarežģītāks jautājums. Sākt ražot šādu produktu no nulles būtu ļoti dārgi, tad jābūt ievērojamiem ražošanas apjomiem. Savukārt, ražojot nelielos apjomos, produkta pašizmaksa krietni sadārdzinās. Ekodizains nākotnē noteikti var būt Latvijas dizaina identitātes virziens, jautājums ir par sabiedrības gatavību un domāšanu plašākā mērogā - lai attīstītu ražošanu atbilstoši "zaļajām" prasībām, arī ražošanas procesam jābūt tādam pašam.

BioSeat ir ekoloģisks produkts - vai piedalīsies 2. Rīgas jauno dizaineru biennālē "EKOdizains" oktobrī?

Par produkta ekoloģiju - pašreiz mans produkts ir makulatūra + PVA līme. Izgatavojot produktu mājas apstākļos, tas ir vienīgais veids, kā panākt tā izturību, savukārt, ražojot produktu rūpnieciski, zem liela spiediena, ar žāvēšanu karstās presformās var nodrošināt vajadzīgo materiāla blīvumu. Lai nodrošinātu produkta izturību pret mitrumu rūpnieciski, materiāls var būt - makulatūra +20% PET pudeles (reciklētas), bet tad šādam izstrādājumam zūd skaistais angliskais sauklis recycled and recyclable. Taču doma par piedalīšanos "EKOdizainā" ir, tā tikai jāīsteno.

Pilnībā piekrītu domai, ka idejas lido gaisā, tās tikai jānoķer. Un vairs nav svarīgi, kurš noķer pirmais. Svarīgi ir, vai dizainers ar savu ideju nebūs viens, vai viņam būs sabiedrotie - tehnologi, zinātnieki, ražotāji un menedžeri, tirgus speciālisti un zīmola veidotāji. Vai būs iespējams izveidot vienotu komandu, domubiedru grupu ar vienu mērķi - radīt konkurētspējīgu produktu, kas nestu peļņu un pasaulei liktu runāt par Latvijas panākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!