Latvijas vēstniecībā Igaunijā otrdien notiks baltvācu pedagoga Johana Kristofa Broces enciklopēdiskā izdevuma "Estonica" atvēršanas svētki, ziņo Ārlietu ministrijas Preses centrs.
Pasākumā piedalīsies Latvijas vēstnieks Igaunijā Rihards Muciņš, akadēmiķis Jānis Stradiņš, Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere un šī projekta vadītājs profesors, vēstures zinātņu doktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda doktors Raimo Pullats.

Unikālajā izdevumā "Estonica", kas tapis profesora Pullata veiksmīgai sadarbībai ar Latvijas Akadēmisko bibliotēku, ir apkopotas 287 ilustrācijas kopā ar komentāriem igauņu un vācu valodā, kas attēlo tā laika Igaunijas dzīvi, nozīmīgākās apdzīvotās vietas, pilsētas, zīmogus, kartes, pilsētas plānus, nocietinājumus, muižas, ļaužu paražas. Šajā sējumā bez Broces zīmējumiem iekļauti arī Igaunijas senatnes tā laika pētnieku Eduarda Filipa Kerbera (1770-1850), Augusta Vilhelma Hupela (1737-1819), Johana Vilhelma Ludviga Luces (1750-1842) un citi darbi.

Tā kā Broces (1742-1823) darbi Igaunijā līdz šim nebija plaši zināmi, pirms igauņu sējuma "Estonica" izdošanas Akadēmiskās bibliotēkas sagatavoto izstādi "Johana Kristofa Broces Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā" bija iespējams apskatīt Tallinā, Tartu un Kuresārē.

Izdevums "Estonica" veidots, izmatojot Broces darbu "Sammlung verschiedner Liefländischer Monumente ..." ("Dažādu Vidzemes pieminekļu prospektu, monētu, ģerboņu u.c. krājums"), kas aptver desmit ādā iesietus sējumus. Tajos ar lielu precizitāti attēloti Baltijas apdzīvotu vietu skati, pilsētu un lauku iedzīvotāji, dažādas tehniskās ierīces, ģerboņi, zīmogi, monētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!