Foto: AFP/Scanpix
Austrālijas zinātnieki franču impresionista Edgara Degā darbā "Sievietes portrets" aiz krāsas kārtas atraduši paslēptu vēl vienu sievietes ģīmetni.

Izmantojot spēcīgus rentgena starus, zinātnieki zem Degā darba atrada citu portretu. Domājams, ka tajā attēlota gleznotāja mūza Emma Dobiņjī, kura redzama vairākās citās Degā gleznās.

Sen zināms, ka zem 19. gadsimta 70. gados uzgleznotā "Sievietes portreta" paslēpts agrāk tapis mākslas darbs. Gadiem ejot, caur krāsu arvien labāk kļuva saredzams tumšs atveids no apakšā paslēptās gleznas.

Ar spēcīga rentgena palīdzību atklāts, ka Degā vairākkārt labojis apslēptajā gleznā redzamās jaunās sievietes sejas vaibstus. Glezna netika pabeigta, un tai pa virsu Degā uzgleznoja "Sievietes portretu".

"Iepriekšējie akadēmiskie pētījumi liecina, ka Degā gleznoja Dobiņjī ap 1869. gadu," norāda akadēmiskajā žurnālā "Scientific Reports" publicētā pētījuma līdzautors Darils Hovards. "Taču virsū uzgleznotais portrets ir apmēram septiņus līdz desmit gadus jaunāks. Iespējams, ka glezna vairākus gadus atradās Degā studijā, līdz viņš nolēma gleznot tai virsū."

Viktorijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāvis Maikls Varko-Koks norāda, ka gleznošana pāri neveiksmīgiem darbiem esot ierasta lieta. "Taču neparasti, ka tā vietā, lai gleznotu pilnībā no jauna, viņš apakšējā portreta vaibstus daļēji iekļāva otrajā kompozīcijā. Tas parāda viņa zinātkāro un neparasto pieeju mākslai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!