Portāls "Delfi" sadarbībā ar žurnālu "Dizaina Studija" piedāvā jūlija-augusta numurā publicēto Ineses Pētersones rakstu par Latvijas jauno dizaineru dalību mesē "SaloneSatellite" Milānā.
Redzēt mūsu studentus arī šogad Milānas "SaloneSatellite" bija patiess prieks un arī lepnums gan par viņiem, gan Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA). Vēl jo vairāk tādēļ, ka šī iespēja iegūta kā laureātu balva par otro vietu jauno dizaineru konkursā "SaloneSatellite Worldwide 2007" Maskavā. (Apbalvotais darbs - Anastasijas Mass dizainētais TEABLE.) Šīgada "SaloneSatellite" dalībnieki Elīna Bušmane, Anastasija Mass, Kaspars Jursons un Jānis Valdmanis arī pagājušajā gadā piedalījās LMA ekspozīcijas MINIMUM-MAXIMUM veidošanā Milānā. Šogad viņi jau ir "directdesign.lv" - četru radošu dizaineru apvienība, kas pastāv kopš 2007. gada rudens, kad tika veidots pirmais kopīgais projekts AKA, informācijas centrs 1. Rīgas Starptautiskajā jauno dizaineru biennālē.

Tieši to, ka viņi ir laureāti, ka viņu darbs starptautiski jau vairākkārt tik augsti novērtēts, būtu gribējies redzēt arī kā informāciju ekspozīcijā tāpat kā darbu autoru vārdus, citādi viņu piedāvājums skatītājam palika gandrīz vai anonīms. Par to man žēl, jo darbi tiešām bija labi - atjautīgas konstrukcijas un kvalitatīvi, pelnījuši pazīstamību. Grupas dalībnieki ir citās domās: "Milānā savus darbus pozicionējām kā "directdesign.lv" dizainu, jo ar šādu nosaukumu bijām startējuši Maskavā, tāpēc vajadzēja arī Milānā pakļauties "Viens par visiem, visi par vienu" principam."

Stends tika veidots kopīgi ar Lietuvas jaunajiem dizaineriem Mantu Lataiti (Mantas Lataitis) un Pauļu Savicku (Paulius Savickas) - pārējiem Maskavā apbalvotajiem. Ekspozīcijas kopīgais nosaukums: YOUNG & BALTIC - asprātīgi un veiksmīgi. Nekad nav viegli veidot kopēju ekspozīciju. Latvijas un Lietuvas jaunajiem dizaineriem tas šogad bija izdevies. Baltais, zaļais un dabiskais koka tonis veidoja vienotu ekspozīcijas tēlu, kurā galvenais bija izstādītie dizaina priekšmeti. Izstādes apmeklētājiem dāvātās Kaltenes bērzu sēklas arī bija veiksmīgs atradums - atšķirīgs, interesants un stilistiski iederīgs koptēlā.

Uz jautājumu, kāds ir pašu autoru vērtējums dalībai šajā pasaules mēroga projektā, Elīna Bušmane atbild: "Esam ieguvuši pieredzi gan sadarbībā ar citu valstu dizaineriem, gan komunikācijā ar meses organizatoriem atbalstītāju piesaistīšanā. Apzināmies, kas šobrīd ir mūsu spēkos. Pētām un vērojam apkārt notiekošo, cilvēku attieksmi pret mūsu darbiem - kādu reģionu cilvēki izrāda interesi, kuras ir tās kvalitātes, kas piesaista uzmanību. Mēs cenšamies saprast, kādam jābūt dizainam, kurā "directdesign.lv" turpmāk specializēsies, meklējam savu unikālo pieeju. Uzskatām, ka "SaloneSatellite" ir pasākums, kurā kaut reizi jāpiedalās katram jaunajam dizaineram, kurš specializējas mēbeļu vai interjera jomā. Tā ir vieta, kur satiekas jaunās dizaina idejas, kur ir iespējams ieraudzīt, kāda ir dizaina nākotne. Tā ir vieta dizaineru pašu izpausmei un dialogam ar sabiedrību. Tas liek arvien vairāk apzināties, ka tas, kādā pasaulē dzīvosim turpmāk, ir atkarīgs no mums pašiem. Mēs gribam būt tie, kas to veido, nevis pasīvi vērotāji."

Jāpiebilst, ka Elīna Bušmane ļoti veiksmīgi darbojas arī kā grupas pārstāve, menedžere un preses sekretāre vienlaikus. Tas vieš cerības, ka Latvijā veidojas ne tikai jauna talantīgu dizaineru, bet arī dizaina dzīves organizētāju paaudze.

Projektu atbalstīja LMA, Valsts kultūrkapitāla fonds, RJA Veritas, "Latvijas Valsts meži", "Latvijas finieris", Map Latvia un Mapel.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!