Foto: F64/LETA/DELFI
17. februāra vakarā tiks noskaidrots piektās "Purvīša balvas" laureāts – pēdējo divu gadu spilgtākais un aktuālākais pienesums Latvijas mākslā. Pirmo reizi prestižais apbalvojums tiks pasniegts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) atjaunotajā galvenajā ēkā. Turpat no 18. februāra būs aplūkojama šā gada balvas kandidātu darbu izstāde.

“Purvīša balva” dibināta 2008. gada sākumā, izvērtējot 2007. gada darbus, bet pirmā godalga tika pasniegta 2009. gadā. Visus piecus gadus prēmija uzvarētājam ir bijusi 28 500 eiro (20 000 latu), kas ir lielākā finansiālā godalga Latvijas mākslā. 2016. gada jūnijā tika parakstīts nodoma protokols starp LNMM, SIA "Alfor" un SIA "Indie" par “Purvīša balvas” norisi arī nākamos desmit gadus.

Atskatoties uz aizvadīto un gaidot piektās “Purvīša balvas” laureāta nosaukšanu, piedāvājam skaitļus un faktus, kas liecina par Latvijas mākslas tendencēm pēdējo desmit gadu laikā.

Atgādinām, ka “Purvīša balvas” ekspertu grupa izvērtē izstādes un mākslinieku darbus un reizi ceturksnī izvirza nominantus balvai, bet pēcāk, piedaloties starptautiskiem ekspertiem izskata visus divu gadu laikā nominētos māksliniekus un mākslinieku grupas un nosauc balvas fināla kandidātus.

Kopumā 2015. un 2016. gadā balvai nominēti tika 25 mākslinieki, bet fināla kandidātu sarakstam atlasīti astoņi. Plašāk par katru piektās “Purvīša balvas” kandidātu var izlasīt šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!