Foto: Janika Herlevi

Starptautiskā grafikas festivāla "Printmaking IN" ietvaros šā gada 29. jūlijā tiks atklātas izstādes piecās norises vietās – grāmatu veikalā "Bolderāja", galerijā "427", Kaņepes kultūras centrā, "Rīgas mākslas telpas" Intro zālē un peldošajā mākslas centrā "Noass". Savukārt jau 30. jūlijā izstāžu atklāšanu "rallijs" turpināsies Pērnavas izstāžu zālēs, portālu "Delfi" informēja izstāžu rīkotāji.

Grafikas festivāla mērķis ir atklāt grafikas dažādās šķautnes un ļaut iepazīt gan pašmāju, gan ārvalstu māksliniekus, kā arī aicināt apmeklētājus pašiem aktīvi iesaistīties procesā. Festivāla kulminācijas dienā, piektdien, 29. jūlijā, sākot no 16.00 līdz vēlam vakaram īpašā "rallijā" ikvienam būs iespēja apmeklēt izstāžu atklāšanas un radošā gaisotnē baudīt festivāla cienīgu muzikālo un performanču programmu.

Kā pirmā tiks atklāta somu mākslinieces Janikas Herlevi personālizstāde "Melnais zelts" grāmatu veikalā "Bolderāja". Viņas darbi ir kā sapņu kolāžas realizētas litogrāfijā un monotipijas tehnikā monohromos krāsu toņos. Izstāde apskatāma līdz 13. augustam.

"Rallijs" turpināsies galerijā "427", kur tiks atklāta personālizstāde vienai no spilgtākajām laikmetīgās mākslas pārstāvēm Latvijā - māksliniecei Ingai Ģibietei. Kurators – Kaspars Groševs. Izstāde apskatāma līdz 26. augustam.

Kaņepes kultūras centrā festivāla ietvaros atklās igauņu grafiķa Tomasa Kusinga personālizstādi. Mākslinieks ir uzticīgs linogriezuma tehnikai, kurā veido sarežģītas figurālas kompozīcijas ar smalku detalizāciju. Darbos mijas ikdienišķas un mistiskas ainas, kas uzbur sirreālu noskaņu. Izstāde skatāma līdz 28. augustam.

Foto: Toomas Kuusing linogriezums 'Exorcism'

"Rīgas mākslas telpas" Intro zālē personālizstādi "Zvaigžņu putekļi" atklās leģendārais igauņu mākslinieks, "Non grata" līderis un festivāla "Printmaking IN" aizsācējs Anonymous Boh (Al Paldrok). Kā liecība mākslinieka nepārtrauktajiem ceļojumiem apkārt pasaulei ar performanču šoviem un personālizstādēm ir gan izstādes darbi, gan ceļā sastapto mākslinieku atstātās zīmes uz tiem. Izstāde skatāma līdz 21. augustam.

Foto: Anonymous Boh darbs no izstādes 'Zvaigžņu putekļi'

Festivāla "rallijs" finišēs peldošajā mākslas centrā "Noass", kur notiks izstāžu atklāšanas, kā arī muzikālā un performanču programma. "Noass" pagrabā būs skatāma dāņu mākslinieka Rasmus Danø darbu ekspozīcija, savukārt otrā stāva galerijā – Lienas Bondares personālizstāde "Strange Attractors".

Foto: No dāņu mākslinieka Rasmus Danø izstādes

Uz AB dambja Vilnis Putrāms atklās mākslas objektu "Ainavas papildināšana", savukārt somu mākslinieki Juho Poesiloe Pöysti, Mika Palonen, Tuomo Vuolteenaho un Risto Puurunen labprāt izvizinās pie Noasa pietauvotajā "Kinobox Obscura" mākslas objektā – laivā, sniedzot iespēju ieraudzīt pasauli citām acīm. Vakara programmā performances piedāvās mākslinieku apvienības "Klīga", "Aina" un "Non grata". Muzicēs somu mākslinieki Tuomo Vuolteenaho ar viena cilvēka grupu "Tyydyttäjät", Risto "CW01" Puurunen un Kristaps Krievs (DJ Krii).

Foto: No „Kinobox obscura” laivas atklāšanas, foto autore Anna-Maija Aalto

"Printmaking IN" ir starptautisks festivāla zīmols, kas radies Igaunijā, Pērnavā 1998. gadā. Tagad tas šķērsojis Igaunijas robežu un pirmo reizi notiek Rīgā. Festivālā piedalās mākslinieki, kas demonstrē kādu no grafikas vērtību aspektiem un vienlaikus arī nojauc ierasto, iespējams, par klišeju kļuvušo priekšstatu par grafiku, kā arī atklāj grafiskās domāšanas vietu mūsdienu mākslā.

Festivāla vadmotīvs, "atpakaļ haosā", aicina atgriezties pie pirmsākumiem. Lai izprastu gan pasaules, gan ikviena mākslas darba radīšanas procesu, ir jāielūkojas zemapziņas dzīlēs un jāizceļ ārā daļa no haosa, un tam ir vajadzīga drosme un atvērtība. Tāpēc šo festivālu raksturo demokrātiska vide, nepiespiesta atmosfēra un patiesa attieksme pret brīvību sevī.

Festivāla programma sākās 2016. gada 18. jūnijā ar "Non grata" performanci bāra "Pils" pagalmā un amerikāņu grafiķu izstādes "Atpakaļ haosā" atklāšanu "Rīgas mākslas telpas" lielajā zālē. Izstāde skatāma līdz 21. augustam. Ar pilnu izstāžu programmu var iepazīties festivāla "Printmaking IN" mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!