Par Latvijas Dramaturģijas aģentūras rīkotā latviešu īslugu konkursa "Klucis 2001" uzvarētāju kļuvusi jauna dramaturģe Laima Muktupāvela ar lugu "Cilvēks no dīķa".
Trešdienas vakarā Dailes teātra Kamerzālē vairāki dramaturgi, žūrijas pārstāvji, Kultūras akadēmijas studentes un kritiķi pulcējās, lai noklausītos jaunās lugas.

Pirmās vietas ieguvēja balvā saņēma 400 latu lielu prēmiju.

Žūrija piešķīra arī divas veicināšanas balvas - 200 latu katra. Sagadīšanās dēļ abas šīs balvas ieguva dramaturģe Arta Dzīle par lugām "Pagrabs" un "Vējš smaržo pēc āboliem".

Arī šīs lugas tika nolasītas.

Žūrija (Gunārs Bībers, Daina Strelēvica, Dž.Dž.Džilindžers, Māra Ķimele, Benedikts Kalnačs) šīs trīs lugas izvēlējās no 59 lugām. Nevienai lugai žūrija nezināja autoru.

Pēc lugu nolasīšanas vairāki kritiķi diskusijās par dzirdēto veltīja autorēm iznīcinošus darbu raksturojumus, dēvējot tos par "nāvīgi garlaicīgiem", "tikai vārdu savārstījumiem", "pārpoetizētiem savārstījumiem" un līdzīgi. Savukārt citi lugu klausītāji šādus krasus novērtējumus nodēvēja par skaudības izpausmēm, jo "uz skatuves parādās jauni dramaturgi".

Konkursā varēja piedalīties jebkurš latviešu valodā rakstošs dramaturgs (neatkarīgi no dzīvesvietas) ar lugu, kas uzrakstīta pēdējo divu gadu laikā un kuras apjoms nepārsniedz 15 lappuses.

Luga "Cilvēks no dīķa" vēsta par cilvēces evolūciju, par mūsdienu cilvēka aprobežotību un civilizācijas bojāeju pārprastas industrializācijas un datorizācijas nozīmes dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!