Foto: Publicitātes foto
11. jūlijā pulksten 18.30 ISSP aicina uz filozofa un folkloras pētnieka Toma Ķenča priekšlasījumu par velna tēlu Latvijas mākslas vēsturē, un sarunu ar mākslinieci Viku Ekstu, kuras izstāde "Velnezers" šobrīd skatāma ISSP galerijā, portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Lekcija "Mākslas velns" būs velnišķīgs ceļojums pa Latvijas mākslas vēsturi no tās pirmsākumiem līdz Vikai Ekstai. Latviešu folkloras krātuves pētnieks Toms Ķencis atklās latviešu velna radniecību ar pāniem, tā nostāju sabiedrībai svarīgos jautājumos un dzīvi skapī Padomju Savienībā. Lekcija būs mākslinieciska atkāpe kopā ar Sandi Laimi izstrādātajam "Ievadam latviešu demonoloģijā." Pasākuma otrajā daļā māksliniece Vika Eksta pastāstīs vairāk par "Velnezera" tapšanas gaitu un parādīs dažus attēlus, kas nav iekļauti izstādē.

Līdz 18. jūlijam ISSP Galerijā skatāma Vikas Ekstas izstāde "Velnezers". Dažādi mīti un noslēpumi apvij Velnezeru – apaļu un dziļu ezeru ar ūdeni intensīvi zaļā krāsā, kas atrodas meža vidū Aglonas novadā. Savā darbā Eksta necenšas atklāt patiesību, bet gan notvert Velnezera raksturu un īpatnējo pievilkšanas spēku.

Toms Ķencis (1980) ir filozofs un tautas mitoloģiju pētnieks. 2012. gadā Tartu universitātes Igauņu un salīdzinošās folkloristikas katedrā aizstāvējis doktora disertāciju "Latviešu mitoloģijas kā zinātņu nozares vēsture". Kopš 20. gadsimta beigām publicējis literatūrai, mākslai, kino un folklorai veltītus rakstus tiešsaistes un drukātajos medijos Latvijā un ārzemēs. Toma Ķeņča zinātnisko pētījumu uzmanības lokā ir nozares vēsture, latviešu mitoloģija, buramvārdi un kultūras nacionālisms.

Vika Eksta (1987) ir vizuālā māksliniece un pedagoģe, kuru interesē portreti un pašportreti, performance, video un arhīvu izpēte. Kopš 2014. gada piedalās izstādēs Latvijā un starptautiski kopš 2014. gada. Apguvusi fotogrāfiju pie Andreja Granta un EFTI fotoskolā Madridē. Ekstai ir bakalaura grāds filmu teorijā un maģistra grāds Vizuālajā komunikācijā. 2016. gadā viņa saņēma "ADC Young Guns" balvu un Rīgas Fotogrāfijas Biennāles balvu jaunajiem Baltijas fotogrāfiem.

Pasākums notiks latviešu valodā. Ieeja – bez maksas.

ISSP galerijas atrodas Rīgā, Berga bazārā, Marijas iela 13 k-3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!