Foto: Publicitātes attēls
Žurnāla "Studija" 108. numurā lasiet par ķermeni – mākslinieku iedvesmas avotu cauri gadsimtiem –, un to, kā tas – reizē abstrakta ideja un trausls bioloģisks veidols, kas pakļauts politiskām, sociālām, kultūras un modes metamorfozēm, – spēj pārliecinoši atspoguļot gan mākslinieka personību, gan laikmeta pārmaiņas, portālam "Delfi" raksta žurnāla izdevēji.

Žurnāla vāku, atzīmējot Valmieras Tautas tēlotājas mākslas studijas 60. jubileju, rotā Edgara Krīgera vasarīgā "Dārzniece" (1979).

Diskusijā par numura centrālo tēmu žurnāla galvenā redaktore Inga Bunkše sarunājas ar butō mākslinieci un deju un kustību terapeiti Simonu Orinsku, plastikas ķirurgu Dr. Jāni Zaržecki un mākslinieku Leonardu Laganovski. Ķermeņa tēmu mākslā no dažādiem aspektiem skata rakstnieks un publicists Kirils Kobrins, analizējot Mākslas uzvaru pār dabu Demjena Hērsta darbos un salīdzinot to ar performances mākslinieku ķermenisko iesaistīšanos, lai pievērstu uzmanību procesiem sabiedrībā un politikā. Filozofs Artis Svece aplūko ķermeņa trauslumu – no ķermeņa kā simbola, kas iemieso humānisma idejas, līdz pasaules izjūtai, kas sakņojas "baiļu kultūrā". Ruta Čaupova skaidro, kā mainījusies figurālo tēlu atveide tēlniecībā 20. gs beigās, un 21. gs. ceļu no ķermeņa attēla līdz attēla ķermenim ar Rīgas Fotogrāfijas biennāles izstādi "Restart" marķē filozofs Jānis Taurens.

Īpaša uzmanība šajā numurā veltīta arī jautājumam par profesionālismu un diletantismu mākslā. Vizuālās komunikācijas pētniece Ilva Skulte formulē 10 pazīmes, kas atšķir mākslinieku no diletanta; savos novērojumos un pārdomās dalās "diletants "ar bagāžu"" – mākslinieks Kaspars Groševs, savukārt analītisku šīs tēmas vērtējumu sniedz mākslas teorētiķis un kurators Viktors Misiano.

Pēteris Bankovskis ielūkojas Miervalža Poļa "panoptikonā" – retrospektīvajā izstādē Latvijas Nacionālās mākslas muzejā, bet mākslas zinātniece Anita Vanaga raksta par Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas vēsturi un šopavasar ieskicēto nākotnes vīziju.

Kā allaž, žurnāls piedāvā bagātīgu recenziju klāstu par mākslas izstādēm un notikumiem Latvijā un pasaulē, kā arī informāciju par iespējām pieteikties startptautiskiem konkursiem, izstādēm un rezidencēm.

Žurnālu "Studija" izdod izdevniecība "Neputns" ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. "Studijas" jaunāko numuru var iegādāties preses kioskos, "Neputna" galerijā (Rīgā, Tērbatas ielā 49/51), kā arī internetā www.neputns.lv un www.studija.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!