Foto: Instagram/rigabiennal
Lai pieredzētu Rīgas Starptautisko laikmetīgās mākslas biennāli "Viss bija mūžīgs, līdz pārstāja tāds būt", ir atlikušas vien dažas dienas – durvis septiņās biennāles norises vietās ar vairākiem īpašiem notikumiem tiks vērtas svētdien, 28. oktobrī, portālu "Delfi" informē biennāles rīkotāju pārstāvji.

2016. gadā aizsāktā ideja ir vainagojusies ar ambiciozu un ievērības cienīgu notikumu laikmetīgajā mākslā, kas ir piešķīris Rīgas kultūras dzīvei jaunu dimensiju. Nenoliedzami, daudziem Rīga bija šīs vasaras intriģējošākais kultūras galamērķis. Pateicoties biennālei, interesentiem ir iespēja iepazīt 104 mākslinieku darbus, kā arī nokļūt vietās, kas citkārt apmeklētājiem ir slēgtas vai atrodas ārpus tradicionāliem maršrutiem. Kopumā izstādes vadošās kuratores Katerinas Gregos un biennāles dibinātājas, komisāres Agnijas Mirgorodskas vadībā mākslinieki radījuši 141 mākslas darbu, tostarp arī 10 liela mēroga mākslas instalācijas pilsētvidē.

Biennāles organizatori iesaka izstādes pēdējā nedēļā ņemt vērā faktu, ka, lai iepazītu visus izstādītos darbus, būtu jāieplāno divas dienas. Apmeklētāju ērtībai izstāde pēdējā nedēļā – no 22. oktobra līdz 28.oktobrim atvērta visas dienas – pirmdien, otrdien, ceturtdien, piektdien, sestdien, svētdien no pulksten 11.00 līdz pulksten 20.00.

Savukārt biennāles noslēguma dienā, svētdien, 28. oktobrī, ir gaidāmi vairāki pasākumi noslēguma programmas ietvaros:

- Ģimenes ir aicinātas pavadīt noslēdzošo biennāles svētdienas pēcpusdienu radošā gaisotnē, no plkst. 12.00 līdz plkst. 15.00 veidojot jaunas formas un tēlus mākslinieces Ilzes Egles vadītajā darbnīcā "Dekonstruē un radi". Darbnīca notiks LU bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā, Kronvalda bulvārī 4, dalība tajā ir bez maksas.

- Pulksten 15.00 Andrejsalā muzikālajā performancē "Flatlands" (Līdzenumi) somu – itāļu mākslinieks Jani Rušika (Jani Ruscica) ar mūziķu ansambli animēs trīs objektus, kas atdzīvinās instalāciju. Perfomances laikā mūzikas materiāla plašums, kas tiek raidīts ar šo priekšmetu palīdzību, ir no abstraktas skaņas līdz jebkura veida mūzikai – gan laikmetīgai, gan vēsturiskai, improvizētai un programmētai.

Pulksten 19.30 Aleksisas Bleikas darbs she who has no crown/viņa, kurai nav kroņa tiešraide no LU Bioloģijas fakultātes. Savā, speciāli Rīgas biennālei jaunradītajā darbā, Bleika pārskata un no jauna interpretē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekciju no 1945.- 1990. gadam un tajā esošod darbus. Viņa pēta, kā sievietes tika attēlotas saistībā un pretstatā sociālistiskā reālisma doktrīnas ideoloģiskajai lomai. Piedaloties skaņu māksliniekiem Lisokot un ELVI (Elviss Zants), būs dzirdamas arī Bleikas balss modulācijas. Māksliniece šajā darbā soniski pēta (ne)redzamības un cenzūras jautājumus saistībā ar dzimti, pašizpausmi, seksualitāti un nacionālajiem naratīviem.

Vairāk par noslēguma programmu atradīsiet biennāles mājaslapā, "Facebook" profilā, kā arī informāciju par izstādi, māksliniekiem, norises vietām un pasākumiem ir ērti apskatāma interneta vietnē digital.rigabiennial.com.

View this post on Instagram

Все это пост-интернет искусство, конечно, надо переваривать, передумывать, пересматривать. Поэтому пост появился только сегодня, а не вчера, сразу после визита в одно из пространств #riboca с самого дня открытия я собиралась туда, и вот, в последние неделю туда попала. И могла бы свалить на привычку вечного студента все откладывать, но нет: сложная навигация на сайте, да что там, малая информативность сайта заставила собирать инфу по чуть-чуть из инстаграмма 🤷‍♀️ поэтому и собиралась так долго 🤦🏼‍♀️ и даже сегодня утром, решив ещё раз перепроверить кто же был автором заинтересовавших объектов - не могу это сделать с помощью сайта биенале - список авторов есть, а списка объектов нет 😒 ну да оставлю это на совести организаторов, пойду переваривать увиденное 🎃 #evanonadventure

A post shared by achekrizheva (@achekrizheva) on Oct 24, 2018 at 10:26pm PDT

View this post on Instagram

80's girl with a dog // @rigabiennial // #rigaartmonth #RIBOCA

A post shared by Kristine Komarovska (@kikiikom) on Oct 17, 2018 at 2:25am PDT

View this post on Instagram

Open for Business. . This is it. It is the last week to enjoy some art around Rīga. The #rigabiennial will be open to visit until 28.10. . Artist Michael Landy has appropriated one of the old newspaper kiosks in Rīga and has annexed it to the United Kingdom. It offers a humorous critique of the predicament his home country has recently manoeuvred itself into. As a consequence of Brexit, the UK is likely to have to deal with higher import tariffs and limited export quotas when trading with the EU. Hence the UK is urgently in need of new trading partners. To alleviate these problems a little, kiosk sells typical British merchandise. Go look for yourselves. . . . #BrunoTheLatvianDog #100PlacesInLatvia #Latvia100 #Latvia #Riga #Bruno #KronvaldaParks #RIBOCA #Rigabiennial #Rigabiennial2018 #RIBOCA1 #LiveRiga #VisitLatvia #VisitRiga #dogsofinstagram #instadog #dogstagram #dachhundsofinstagram #sausagedog #

A post shared by Bruno The Latvian Dog (@brunothelatviandog) on Oct 23, 2018 at 4:32am PDT

View this post on Instagram

#riboca

A post shared by Aiga Zeltiņa (@aigazeltina) on Oct 20, 2018 at 6:37am PDT

View this post on Instagram

Dream city landscape #riboca #textilefactory #RemindsMeOfSomethingISawInStarTrek #TheWorldIsFlatAfterAll

A post shared by Inita Jansone (@inita.jansone) on Sep 2, 2018 at 2:29pm PDT

View this post on Instagram

#riboca

A post shared by Мария Юринова (@mariayurinova) on Sep 5, 2018 at 1:19am PDT

View this post on Instagram

Erik Kessels, Human Zoo - totally cool stuff! #riboca #riga #photography #erikkessels

A post shared by Blok Magazine (@blokmagazine) on Sep 6, 2018 at 7:24am PDT

View this post on Instagram

RIBOCA

A post shared by Nikita Meshcheryakov (@fou_roi) on Jul 13, 2018 at 2:56pm PDT

View this post on Instagram

#homostupidusstupidus #riga #rigabiennale #riboca #riboca2018 #riga #latvia #summerisforart

A post shared by Mierolainen (@mierolainen) on Sep 12, 2018 at 2:18pm PDT

View this post on Instagram

#ещездесьноужетам #riboca #rigabiennial #riga #contemporaryart

A post shared by Mon nom est Marina (@sur_la_mer_surlamer) on Aug 11, 2018 at 8:04am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!