Foto: Publicitātes foto
No 2017. gada 24. novembra līdz 10. decembrim izstāžu telpā "room9" (D27 ēkas otrajā stāvā, Dzirnavu ielā 27, Rīgā) būs skatāma mākslinieces Rasas Jansones izstāde "Visa tā laime", portālu "Delfi" informē izstādes rīkotāji.

"Visa tā laime" ir nosaukums gleznu grupai, ko Rasa Jansone piedāvā skatītājiem tāda paša nosaukuma personālizstādē Rīgā. Izejas punkts šai sērijai ir gleznotāju vidū izplatītā prakse savā daiļradē izmantot ģimenes un senču fotogrāfijas. Arī Rasas Jansones ģimenē ir atrodamas fotodokumentālās liecības, kurās ir iekapsulēti idilliski mirkļi no pagājušā gadsimta, kad "sievietes izbrīnā novēroja savus vīrus, kā tie maigi pietur viņām roku, vai patur savu roku uz viņu pleca, pasēž – mierīgi un skaisti – kopā ar bērniem", aiz kadra atstājot ne vienmēr tikpat idillisku realitāti. Gleznās, kurās par izejas materiālu Rasa Jansone izmanto savas māmiņas, vecmāmiņas un vecvecmāmiņas salonfoto, viņa seko sajūtām un veic nelielas "korekcijas", poētiskā veidā iegleznojot tajās, viņasprāt, iztrūkstošos patiesības fragmentus.

Līdzīgi kā "Visa tā laime" gleznās Rasa Jansone reģistrē savas sajūtas par lietām, kas sabiedrībā šķiet mūžīgas un līdzcilvēkiem tiek rādītas parādes formā, arī otrajā gleznu sērijā – "Trenažieris", kas ir skatāma izstādē, māksliniece tiecas "uztaustīt" savu attieksmi pret noteiktām, šķietami it kā pašsaprotamām lietām. Viņas un bērna – meitas – attiecības, vienas sievietes augšana, otras - būšana par sievieti un sabiedrības līdzdalība šajā procesā ar rotaļlietas pastarpinājumu.

Rasa Jansone ir māksliniece, kuras radošais ceļš vijas no tekstilmākslas pie glezniecības, kas ir apgūta akadēmiski Latvijas Mākslas akadēmijā (BA 2000, MA 2002) un ar ko viņa nodarbojas vēl joprojām. Pēdējā laikā viņas darbi plašai auditorijai parādās feministiskās mākslas ierāmējumā, taču tikpat labi tie funkcionē kā jūtošas būtnes domu darbs – poētiskā veidā fiksēts redzējums par lietu kārtību un to attiecībām pasaulē.

Rasas Jansones darbi tiks eksponēti vidē, ko savas izstādes-projekta "Devītā telpa" ietvaros ir radījusi gleznotāja Daiga Krūze, tādējādi ļaujot mākslai savstarpēji uzslāņoties, uzkrāties un sabiezēt, vienai autorei mijiedarbojoties ar otru, nevis izdzēšot tās pēdas un iezīmējot teritorijā savējās.

"Room9" ir izstāžu telpa, kas atrodas D27 ēkā Dzirnavu ielā 27 – "Free Riga" iniciatīvas radītā platformā Rīgas pilsētvidē, kas ļauj satikties neapsaimniekotām teritorijām un ēkām ar kultūras produktu radītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!