Foto: Jānis Dripe Jr

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs šogad Muzeju naktī, kas norisināsies 21. maija vakarā, aicinās doties gan meditatīvajā pārvērtību ceļojumā un atvērt durvis uz krāšņo Venēciju, gan uzzināt, kas ir jampamps, piedalīties atjautības spēlē un rituālā vakarēdienā, aplūkot jaunas izstādes un pastāvīgās ekspozīcijas, kā arī iesaistīties dažādās radošajās aktivitātēs.

Muzeju naktī no plkst. 19.00 durvis apmeklētājiem vērs visas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) struktūrvienības: LNMM galvenā ēka (K. Valdemāra ielā 10), Mākslas muzejs Rīgas birža (Doma laukumā 6), Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu ielā 10/20), LNMM izstāžu zāle "Arsenāls" (Torņa ielā 1), kā arī Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Elizabetes ielā 57a, dz. 26).

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāvji atgādina, ka liels cilvēku skaits telpā rada augstu mitruma līmeni, savukārt mitrs gaiss bojā eksponātus. Tāpēc, rūpējoties par mākslas darbu saglabāšanu, apmeklētāju skaits Muzeju nakts laikā tiks ierobežots.

Visa akcijas pasākumu programma ir apkopota interneta portālā www.muzeju-nakts.lv.

LNMM galvenā ēka – "Cilvēks, kas ieiet istabā"

Foto: Jānis Dripe Jr

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturiskajai galvenajai ēkai šis ir pirmais Muzeju nakts pasākums pēc vērienīgas rekonstrukcijas un restaurācijas, kas ilga trīs gadus. Par Muzeju nakts simbolu šogad ir izvēlēta Niklāva Strunkes (1894–1966) 1927. gadā tapusī glezna "Cilvēks, kas ieiet istabā".

Niklāvs Strunke ir viens no oriģinālākajiem māksliniekiem latviešu modernistu paaudzē, kas pieteica un apliecināja sevi vienlaikus ar jaunās Latvijas valsts dzimšanu. Audekls "Cilvēks, kas ieiet istabā" ir iespaidīgs sava laika māksliniecisko meklējumu auglis, izcils klasiskā modernisma piemērs, kas iekļauts Latvijas kultūras kanonā.

Muzeju naktī laikā no plkst. 19.00 līdz 24.00 akcijas dalībnieki varēs iepazīties ar renovēto vēsturisko Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēku un jauno pastāvīgo ekspozīciju "Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts".

No plkst. 19.00 līdz 21.00, paplašinot muzeja telpu, laukumā pie LNMM galvenās ēkas parka pusē norisināsies mākslinieces Kristas Oses interaktīva vides instalācija "Rituāls ĒST". "Rituāls ĒST" atdzīvina aktualitāti zaudējušas tradīcijas, kas saistītas ar latviešu tautas dzīvesziņu, un pielāgo tās mūsdienām. Apmeklētāji tiks aicināti piedalīsies svinīgā vakarēdienā, uz tradīcijām, simboliem un sevi palūkojoties ar nelielu ironiju.

Mākslas muzejs Rīgas birža – atvērtās durvis uz Venēciju

Foto: Valters Lācis

Mākslas muzejs Rīgas birža 2016. gadā svin piecu gadu jubileju un kā dāvanu saviem viesiem "Muzeju naktī" vēlas sniegt "Gondolas" skaņas, gaismu un video performances atkārtojumu, kuru apmeklētāji vērtējuši kā vienu no vizuāli iespaidīgākajiem notikumiem muzejā.

Projekts tapa 2012. gada maijā, atklājot Borisa un Ināras Teterevu fonda dāvināto pasaulslavenā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova (Дмитрий Гутов, 1960) īpaši muzejam veidoto objektu "Gondola", kas četru gadu laikā kļuvis par nozīmīgu Rīgas kultūrvides pieturas punktu.

11 metrus garā "Gondola" ir sastindzis īstas Venēcijas gondolas "sprādziens" – telpisks, taču reizē lineāri skaidrs stāsts par to, kā no haosa top kosmoss – sakārtota kultūras pasaule. Tika radīta iespaidīga multimediāla performance, kur videoprojekcijas, mūzika un dzeja kalpo vienotam mērķim – konkrētā mākslas darba simboliskās jēgas izcelšanai.

Foto: Aivars Liepiņš

2016. gada Muzeju naktī no plkst. 18.00 līdz 01.00, kā arī dienu pirms un pēc tās – no 20. līdz 22. maijam (plkst. 18.00–22.00) – "Rīgas biržas" ātrijā būs atvērtas "Durvis uz Venēciju", aicinot baudīt asociācijām, metaforām un efektiem bagāto vēstījumu. Dmitrija Gutova instalāciju "Gondola" atdzīvinās projekta idejas autoru režisores, Leonardas Ķesteres un videomākslinieka Roberta Rubīna, kā arī skaņas dizainera Uģa Vītiņa, gaismas dizainera Oskara Timbara, videomākslinieka Arņa Krūmiņa, 2D animatora Viktora Keino un 3D animatora Dmitrija Volovika veidotā audiovizuālā performance, ko iedvesmojusi itāļu dzejnieka un filozofa Dantes Aligjēri, ebreju izcelsmes krievu dzejnieka un esejista Josifa Brodska dzeja, itāļu baroka mūzikas komponista, katoļu priestera un vijoļvirtuoza Antonio Vivaldi mūzika.

Pārvērtību ceļojums Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Foto: N. Sujun

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs Muzeju naktī aicinās doties "Pārvērtību ceļojumā" un izzināt stikla mainīgo dabu, apmeklējot starptautisku atzinību guvuša stikla mākslinieka un dizainera Arta Nīmaņa personālizstādi "Fragile". Muzejs būs atvērts no plkst. 19.00 līdz 01.00. Savukārt izjust neparastas transformācijas caur teju visām maņām muzejā ļaus starpdisciplināro mākslu grupas "Ideagnosis" performance (plkst. 20.00–22.00).

Dzīvajā instalācijā – performancē, mākslinieki radīs savu versiju par Arta Nīmaņa stikla mākslas eksponātiem. Četri personāži iemiesosies mainīgās stihiju formās, radot ciklisku un kosmisku poēziju, aicinot skatītāju iegremdēties ķermeņa tēlu, sajūtu un meditācijas pieredzē.

Performancē piedalīsies Erna Daudzvārde, Laura Feldberga, Alda Rusina, Maria Garcia de las Llanderas. Tērpi – kostīmu māksliniece Magdalēna Kairiša, performances apgaismojumu nodrošinās Andrejs Krūmiņš.

'Arsenāls' – jaunie nāk ar 'Spriedzi'

Foto: Anete Straume

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" Muzeju nakts īpašajā atmosfērā no plkst. 19.00 līdz 24.00 ikviens interesents varēs tuvāk iepazīties ar Latvijas jauno mākslinieku laikmetīgās mākslas izstādi "Spriedze". Turklāt atnākušajiem tiks piedāvāta vienreizēja iespēja klātienē tikties ne tikai ar mākslas darbiem, bet arī ar to autoriem.

Laikā no plkst. 20.00 līdz 22.00 izstādē norisināsies atjautības spēle, kurā katram dalībniekam būs jāiejūtas pētnieka vai detektīva ādā, meklējot noteiktas gleznas un noskaidrojot svarīgus faktus par darbu radītājiem. Uzdevumu veikšanā palīdzīgu roku sniegs paši mākslinieki – izstādes "Spriedze" dalībnieki. Spēles uzvarētāji – pirmie desmit visus uzdevumus paveikušie – savā īpašumā iegūs brīvbiļetes izstāžu un pastāvīgās ekspozīcijas apmeklējumam atjaunotajā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturiskajā ēkā, izstādes katalogu un auduma maisiņu ar oriģinālu apdruku. Nākamie atjautīgākie saņems katalogu un nelielas pārsteiguma balviņas.

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs – kas ir jampamps?

Foto: Publicitātes foto

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja viesi Muzeju naktī noskaidros, kas ir "Zaļās vārnas" jampamps. No plkst. 19.00 līdz 23.00 apmeklētāji varēs iepazīties ar pastāvīgo ekspozīciju un izstādi "Romans Suta un Jānis Plase – "Zaļās vārnas" zīmē", kā arī pasākumam īpaši izveidotu stāstu attēlos par radošās bohēmas biedrību "Zaļā vārna".

No plkst. 19.00 līdz 21.00 muzejā norisināsies radošā darbnīca bērniem, bet līdz pat plkst. 23.00 ikvienam būs iespēja nofotografēties, izmantojot Art Deco stila aksesuārus vēsturiskajā interjerā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!