Foto: Publicitātes foto

LLMC Vasaras skola "Šī ir rītdiena!" norisināsies mākslinieku rezidencē Ruckas muižā Cēsīs no šī gada 6. līdz 11. jūnijam, un tajā tiks aicināti piedalīties jaunie un topošie mākslinieki, mākslas kritiķi, kuratori un kultūras projektu vadītāji no Baltijas valstīm.

Pieteikšanās vasaras skolai tiks izsludināta marta beigās. 

2015. gada LLMC Vasaras skolas centrālā tēma būs mākslas skatījums uz šodienas ietekmi uz tuvāko nākotni. Frāze "Šī ir rītdiena!" citē leģendāro izstādi This Is Tomorrow!, kas 1956. gadā notika Vaitčapela galerijā Londonā un kurā šobrīd ikoniski 20. gs. mākslinieki, mūziķi, arhitekti, grafiskie dizaineri veidoja savas versijas par mākslas un aktuālās kultūras savstarpējo iespaidošanos. 

Arī LLMC vasaras skolas uzmanības centrā ir sadarbība starp dažādiem mākslas spēlētājiem - māksliniekiem, kuratoriem, producentiem, kritiķiem, kopā meklējot skatījumus uz šodienas un rītdienas procesiem mākslā un kultūrā. Dalībniekiem tiks piedāvāta daudveidīga teorētisku un praktisku aktivitāšu programma, ko veidos Latvijas un starptautisku lektoru vadītas lekcijas, semināri, darbnīcas, diskusijas, kā arī patstāvīgu radošo projektu izstrādāšana.

Kas un kāda būs rītdiena, kādu mēs paši to veidojam? Kā mūsu ikdienas izvēles ietekmē rītdienu jeb tuvāko nākotni, kādas būs tās vērtības? Šie jautājumi nodarbina gan mākslas pasaules, gan citu jomu pārstāvjus, kas arvien modelē uz tiem atbildes un nododas jauniem meklējumiem, lūkojoties pēc jauna redzējuma sociālā kopuma sistēmā.

LLMC Vasaras skolas tēma - mākslas skatījums uz šodienu un tās ietekmi uz tuvāko nākotni - dalībniekiem piedāvās tematiski plašu izvērsumu: sākot no sociālpolitisko prakšu un antropoloģijas lauka līdz zinātnes atklājumiem un to savienojumiem ar kultūras praksēm. Vasaras skola aicinās gan analizēt šībrīža situāciju, gan izstrādāt jaunus skatījumus un modeļus rītdienas pasaulei.

Vasaras skolas programma satura un tēmu ziņā pievērsīsies nozīmīgiem piemēriem, kuros mākslinieki un laikmetīgās mākslas konteksts iesaistās šodienas kultūras, sociālās un politiskās vides norisēs, kas ietekmē tuvāko nākotni. 

Šie piemēri un konteksti tiks aplūkoti gan aktuālu izstāžu darbībā, noteiktu mākslinieku darbos, mākslas teorijā, kritikā un starpdisciplinārā kontekstā, kā arī pašiem vasaras skolas dalībniekiem modelējot šos jautājumus savos radošajos projektos.

2014. gada jūnijā Cēsīs, Ruckas muižā notika pirmā LLMC Vasaras skola "Ko stāsta šodienas mākslas tēli" - tajā piedalījās 20 jaunie mākslinieki, mākslas kritiķi, kuratori un projektu vadītāji no Baltijas valstīm, un lekcijas un darbnīcas vadīja starptautiski atzīti mākslinieki, kuratori, teorētiķi un filozofi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Šveices un Ungārijas. Liela daļa no vasaras skolas programmas - lekcijas un prezentācijas - bija publiski pieejamas visiem interesentiem.

Vasaras skola „Šī ir rītdiena!" tiek organizēta LLMC izglītības programmas ietvaros. Šīs programmas pamatā ir aktuālu laikmetīgās mākslas norišu iepazīšana lekciju, sarunu, darbnīcu un citu diskursīvu notikumu formātā, ar mērķi stiprināt neformālās izglītības, kritiskās domāšanas un diskusijas attīstību Latvijas mākslas vidē. 

Viena no redzamākajām programmas aktivitātēm ir mākslas lasīšanas darbnīcu cikla „LLMC vakarskola", kas pievēršas laikmetīgās mākslas jautājumiem caur nozīmīgu teorētiķu tekstu lasīšanas pieredzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!