Foto: Māris Morkāns
Jūrmalas pilsētas muzejā 30. aprīlī tiks atklāta mākslinieka Gunāra Kroļļa (1932) personālizstāde "Notikumu arēnas. Pārdomu krāsās", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Izstādē būs aplūkojami lielformāta gleznojumi uz koka, audekla, kartona, kuriem ierosme rasta vēsturē – leģendās vai patiesībā.

"Izstādes Notikumu arēnas uztveres formula ir vienkārša: vieta – simbols – tēls – notikums. Vieta: attēlotā telpa; Simbols: asociācija ar šo konkrēto telpu; Tēls: unikālais personāžs uzstādījumā; Notikums: lietu norise. Uzmanība vērsta tieši uz notikumu, nevis uz darba nosaukumu, lai gan tieši nosaukums akumulē idejas esenci.

Pēc šāda principa var lūkoties vispārināti uz Gunāra Kroļļa radošo darbu, kā arī uz mākslinieka domāšanas veidu: pamatota izstrādātība detaļās, spēcīgi bet askētiski raksturota vide, precīzi režisēti tēli, ar smeķi izgleznota materialitātes daudzveidība. To varētu apzīmēt ar runas plūdiem glezniecības valodā – par konkrēto gleznas detaļu mākslinieks "izstāsta" visu, ko jūt saistībā ar to, iekļaujot klasiskās zināšanas par formu, materiālu, tā iespējamo izcelsmes laiku. Interesantākais, ka mākslas darbi rosina skatītāju iztēloties sakarības pāri laikam, velkot paralēles ar šodienu vai asociējot nākotnē. Laiks Gunāra darbos ir gan kā relatīvs tēls, gan kā unikāls jēdziens. Laiks ir kā mākslinieka sniegta koda atslēga Piektajai dimensijai – nojausmai saskatīt sevi tādās gleznās, kā "Esme", "Mirāža", Ikars", un citās. Skatītāja pirmo kontaktu ar mākslinieka ideju rada mākslas darbs. Gunāra gleznas uzrunā, aizrunā un ievelk savā izjūtu gravitācijā," tā par ekspozīciju saka Inguna Krolle-Irbe.

Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Emeritus, ZA Goda loceklis Gunārs Krollis dzimis 1932. gadā Rīgā, 1960. gadā beidzis LMA Grafikas nodaļu, sarīkojis daudzas personālizstādes, piedalījies izstādēs Latvijā un ārvalstīs, sarīkojis vairākas ģimenes izstādes (Gunārs Krollis, Izabella Krolle, Inguna Krolle-Irbe). Darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Rīgas vēsture un kuģniecības muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Tretjakova mākslas galerijas un Puškina mākslas muzeja Maskavā, kā arī daudzās citās muzeju un provātkolekcijās.

Jūrmalas pilsētas muzejā viņa darbi bijuši skatāmi gan Oforta ģildes rīkotajās grafikas izstādēs, gan grupas Pasīvā dekadence rīkotajā zīmējumu izstādē. 2017. gadā Gunāra Kroļļa darbu izstādes vēl būs skatāmas Marka Rotko centrā Daugavpilī un Cēsu izstāžu namā.

Gunāra Kroļļa personālizstāde "Notikumu arēnas. Pārdomu krāsās" Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma līdz 30. aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!