Foto: F64
Otrdien, 8. martā, atjaunotajā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā pulcējās teju visi valsts mediji, lai "gluži kā dīvu" sagaidītu tajā atgriežamies pirmo mākslas darbu – Teodora Zaļkalna slaveno skulptūru "Cūka".

Vērtīgo mākslas darbu transportēšana atpakaļ uz muzeju, kurā pēdējo trīs gadu laikā notikuši atjaunošanas darbi, ir sarežģīts un atbildīgs process. Kravas auto uzmanīgi piebrauc pie īpašas lifta platformas Esplanādes pusē, tā uzmanīgi tiek nolaista divus stāvus zemāk pazemē, un šīs dienas zvaigzne uzsāk ceļu caur vairākiem gaiteņiem un liftiem, līdz beidzot tiek nogādāta ēkas trešajā stāvā.

"Zaļkalna "Cūka" kā dīva, kā zvaigzne tiek sagaidīta," trāpīgi saka muzeja direktore Māra Lāce. Aina, kurā pulks fotogrāfu un operatoru seko darbinieku uzmanīgi vestajai granīta skulptūrai, ir amizanta un aizkustinoša reizē.

Pēc tam, kad rūpīgie nesēji pārdomātā procesijā "Cūku" novietojuši uz podesta, zālē atskan ovācijas. Šajā brīdī muzejā sākas ļoti darbīgs posms – līdz 4. maijam, kad muzejs oficiāli vērs savas durvis apmeklētājiem, uz atjaunoto ēku jāatgādā eksponāti, kas pirms trim gadiem pārvesti uz glabātuvēm.

Kā pirmais objekts "Cūka" izvēlēta tāpēc, ka pēc "neformālām aptaujām" tā ilgus gadus ir viens no mīlētākajiem eksponātiem, stāsta Māra Lāce. Mākslas darbu pārvietošanas process ir gana sarežģīts un laikietilpīgs – Zaļkalna skultpūras atgriešana muzejā aizņem aptuveni stundu.

Latviešu tēlniecības vecmeistars Teodors Zaļkalns (1876. – 1972.) slaveno "Cūku" darinājis 1937. gadā. Pirmoreiz tā cilvēkiem atrādīta Rīgā, 1937. gada 18. decembrī – "IV Latvijas mākslas izstādes" atklāšanā. Izstādes katalogā skulptūra ierakstīta ar 467.numuru, tās pārdošanas cena bijusi 1540 lati.

Zināms, ka 1939. gadā Zaļkalns sācis veidot jaunu "Cūkas" variantu ar pavēderes masu un galvu paceltu augšup un ausīm, kas nav nošļukušas, bet izslietas uz augšu. Bija plānots, ka piemineklis būs sešus metrus garš un četrus metrus augsts. Zaļkalns bija iecerēja izcirst gaiši pelēkā Somijas granītā grandiozu monolītu un novietot Rīgas Centrāltirgū. Šī iecere palika nerealizēta.

Jau ziņots, ka atjaunotā LNMM ēka aizņem septiņus stāvus – divus pazemē, piecus virs zemes. Pastāvīgajām ekspozīcijām tiks atvēlētas vēsturiskās ēkas otrais un trešais stāvs. Trešajā stāvā, kas veltīts 19. gadsimta otrās puses un 20. gadsimta pirmās puses mākslai, tiek novietota arī cilvēku iemīļotā skulptūra. Otrais stāvs savukārt tiks veltīts 20. gadsimta otrās puses darbiem.

"Laika mums ir maz, muzejā šobrīd sāksies ļoti intensīvs darbs tieši jau pie ekspozīciju izveidošanas, lai visas sienas iegūtu jau to izskatu un veidolu, kādu jūs redzēsiet pēc 4. maija, kad notiks muzeja atvēršana visplašākajai publikai," stāsta Māra Lāce.

4. maijā plkst. 10 rītā uz lauka Esplanādes pusē notiks oficiālā muzeja atklāšana, pēc tās publika bez maksas varēs doties muzejā. Tiesa gan, atceroties atvērto durvju dienu laikā pieredzēto cilvēku interesi, arī 4. maijā rindas tiks ierobežotas, un apmeklētāju plūsma tiks regulēta. Eskpozīciju veidos nedaudz vairāk kā 450 mākslas darbi. Muzeja pirmajā stāvā kā pirmo interesenti varēs apskatīt Miervalža Poļa darbu izstādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!