Foto: DELFI

Mākslinieks Miķelis Fišers, kurš šogad ir Latvijas pārstāvis 57. Venēcijas mākslas biennālē, ekspozīcijā turpinās savā daiļradē raksturīgās tēmas un skatītājus provocēs ar sazvērestības teorijām, ezotēriskiem pārdzīvojumiem, kā arī izmantos reālajā dzīvē labi pazīstamus nereālus tēlus – ķirzakcilvēkus, citplanētiešus, teiksmainus pusdievus un dokumentālus personāžus, trešdien, 14. decembrī preses konferencē pastāstīja ekspozīcijas veidotāji un pats mākslinieks.

Apmeklētāji Venēcijā šos tēlus iepazīs kokgrebumos, gaismas-skaņas instalācijā un lielizmēra gleznā.

Latvijas ekspozīcijai 57. Venēcijas mākslas biennālē mākslinieks Miķelis Fišers licis nosaukumu "Kas slikts var notikt" ("What Can Go Wrong"), ko katrs var lasīt, kā vēlas - kā izbrīnu, jautājumu vai pareģojumu. Viņš apņēmies – parādīt, kā dzīve uz Zemes tiek izniekota.

Miķelim Fišeram bieži uzdots jautājums ir – vai viņš pats tic tam, ko attēlo. "Ticēt nevajag nekam, vismazāk jau man, un jebkuru patiesību būtu jāuztver ar atvērtu prātu, bet kritiski," savā pārliecībā lakonisks ir mākslinieks.

Kuratore Inga Šteimane atklāj, ka Fišera unikālie tēli Latvijas paviljonā "Kas slikts var notikt" sasauksies ar 57. Venēcijas mākslas biennāles kopējo ievirzi, ko kuratore Kristīne Masela (Christine Macel) definējusi biennāles 2017. gada nosaukumā "Viva Arte Viva". Masela uzsver, ka 57. Venēcijas mākslas biennāle vēlas no jauna apliecināt un nostiprināt mākslas kā teritorijas unikalitāti, aizsargāt mākslu kā ideālu vietu brīvībai un fundamentālu jautājumu, ko uzdod gan mākslinieks, gan skatītājs, risināšanai. "Viva Arte Viva" aizsargā mākslinieka unikālo redzējumu un dzīvošanu savā vaļā, viņa subjektīvo domu dimensijas un individuālos garīgos apvāršņus.

Foto: DELFI

Miķelis Fišers (1970) ir saņēmis Latvijas vizuālās mākslas augstāko apbalvojumu – "Purvīša balvu" (2015) par personālizstādi "Netaisnība". Miķeļa Fišera darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Somijas laikmetīgās mākslas muzeja Kiasma un topošā Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja krājumā, kā arī LR Kultūras ministrijas īpašumā. Absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu (1993) un Glezniecības meistardarbnīcu (1995). Izstādēs piedalās kopš 1994. gada un ir sarīkojis 16 personālizstādes. Veidojis scenogrāfijas Dailes teātrī, Teātra Observatorijā un Jaunajā Rīgas teātrī. Ilustrējis Raiņa lugu "Zelta zirgs" (Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība, 2016).

Atgādinām, ka 2015. gada Venēcijas biennālē Latvijas paviljonu, kurā bija aplūkojama mākslinieku Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša instalācija "Armpit", apmeklēja ap 200 000 mākslas interesentu. Kopumā Venēcijas biennāli apmeklēja 501 502 skatītāji, padarot to par vienu no atpazīstamākajiem mākslas notikumiem pasaulē. Latvija tajā piedalās kopš 1999. gada.

Venēcijas biennāles 57. Starptautiskā mākslas izstāde norisināsies no 2017. gada 13. maija līdz 26. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!