Foto: Kristīne Briede

Pirmdien, 12. decembrī, Koči pilsētā Keralas štatā Indijas dienvidos atklāta laikmetīgai mākslai veltītā "Kochi-Muziris" biennāle, kurā šogad piedalās arī latviešu mākslinieki Katrīna Neiburga, Andris Eglītis un Voldemārs Johansons, portālu "Delfi" informē Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) pārstāvji.

Biennālē, kas tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajiem laikmetīgās mākslas notikumiem Dienvidāzijā, eksponēts Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša darbs "Will-o'-the-Wisp", kas tapis īpaši "Kochi-Muziris" biennālei sadarbībā ar LLMC.

Tā ir multimediāla instalācija, kuras arhitektonisko struktūru papildina interaktīvs gaismas, skaņas un video apvienojums. Uzslietās konstrukcijas uzbūvē iespējams saskatīt gan vietējo celtniecības tradīciju un raksturīgo materiālu kolorītu, gan "do-it-yourself" kustības ietekmi un vērtības. Instalācijā, kuras nosaukumu latviešu valodā iespējams tulkot kā "Malduguns", mākslinieki pievērsušies cilvēces neizsīkstošajiem meklējumiem pēc absolūtās patiesības un garīguma, vienlaikus norādot, cik dažādi ir izvēlētie ceļi apskaidrības sasniegšanai. Iztaujājot cilvēkus par viņu dzīvē pieredzētajiem brīnumiem un dokumentējot viņu atbildes video, mākslinieki apliecina pašas pasaules brīnumaino dabu.

Aicinājumu piedalīties vērienīgajā "Kochi-Muziris" biennālē Katrīna Neiburga un Andris Eglītis saņēma pēc tam, kad biennāles kurators Sudaršans Šetijs (Sudarshan Shetty) bija iepazinis viņu darbu "Armpit" Latvijas paviljonā Venēcijas biennālē 2015. gadā. Dalībai "Kochi-Muziris" biennālē, kas šogad norisinās trešo reizi, kurators pavisam kopā izvēlējies 97 māksliniekus no 31 valsts. Biennāles šī gada tēma "Forming in the Pupil of an Eye" ir aizgūta kā citāts no indiešu literātes Šaramistas Mohantijas (Sharmistha Mohanty) darba un iezīmē kuratora vēlmi pievērst uzmanību daudzveidībai, kas eksistē pasaulē.

Biennāle norisinās dažādās Koči pilsētas vietās, un tās ekspozīcija būs skatāma no 12. decembra līdz 2017. gada 29. martam. Latviešu mākslinieku dalību biennālē atbalsta LR Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds, dalības producents – Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.

Katrīna Neiburga ieguvusi izglītību Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā, kā arī Karaliskajā Mākslas institūtā Stokholmā Zviedrijā. 2008. gadā saņēmusi "Purvīša balvu". Andris Eglītis ieguvis izglītību Glezniecības nodaļā Latvijas Mākslas akadēmijā, papildinājies Mančestras Metropolitēna universitātē Lielbritānijā un HISK institūtā Ģentē Beļģijā. 2013. gadā māksliniekam piešķirta "Purvīša balva". Abi autori pārstāvējuši Latviju 56. Venēcijas mākslas biennālē ar darbu "Armpit".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!