Foto: AP/Scanpix. "Coachella" festivāls 2015. gadā

Kamēr rokmūzikas cienītāji visā pasaulē ir sajūsmā no negaidītās ziņas par grupas "Guns N' Roses" apvienošanos, bet neticīgākie apšauba abu rokenrola lielāko strīdnieku Aksla Rouza un Sleša (Slash) kāpšanu uz vienas skatuves, tikmēr viens no lielākajiem un publikas mīlētākajiem festivāliem ASV – Kalifornijas tuksneša oāze "Coachella" – lepni drukā plakātus ar 80. gadu beigu kulta rokgrupas vārdu kā vienu no trim festivāla galvenajiem māksliniekiem. Uz tā paša plakāta, kas sociālajos tīklos tika izplatīts šā gada sākumā, laikmetīgās mākslas programmā atrodami arī divu latviešu mākslinieku vārdi – Katrīna Neiburga un Andris Eglītis.

Abu mākslinieku dalību festivālā apstiprina arī Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) . "Pilnīgi oficiāli - Katrīna Neiburga un Andris Eglītis starp festivāla "Coachella" dalībniekiem! Negaidīts turpinājums mākslinieku dalībai Venēcijas mākslas biennālē. Sveika, Kalifornija!" tā savā "Facebook" profilā raksta LLMC īsi pēc "Coachella" festivāla programmas izziņošanas.

Kā sarunā ar portālu "Delfi" stāsta Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša Venēcijas biennāles Latvijas paviljona izstādes "Armpit" kurators Kaspars Vanags, lai gan pirmkārt "Coachella" ir zināms kā rokfestivāls, arvien lielāka uzmanība tiek veltīta laikmetīgajai mākslai. ""Coachella" pārprofilējas un kļūst par mūzikas un mākslas festivālu, viņi mēģina tuvoties tai sajūtai, kāda ir "Burning Man" festivālā [mākslas, mūzikas un radošās pašizpausmes festivāls ASV – red.] Turklāt laikmetīgā māksla vairs nav tikai vizuāla, mākslinieki strādā arī ar skaņu. Piemēram, Katrīnas Neiburgas un Andra Eglīša darbam, kas bija aplūkojams Venēcijā, ir radīti īpaši skaņdarbi, ko veidoja Andris Indāns ("Gas of Latvia") un Jānis Šipkēvics (Shipsea)."

Abi latviešu mākslinieki ievēroti tieši Venēcijas biennālē, Latvijas paviljonā. Tad arī aizsākusies sadarbība ar "Coachella" festivāla rīkotājiem. "Manuprāt, rokfestivāls ir lieliska vide, kur laikmetīgajai mākslai pievērst jaunas auditorijas uzmanību," uzsver kurators.

Šobrīd "Coachella" festivāla mājaslapā par Katrīnu Neiburgu un Andri Eglīti rakstīts, ka abi ir vieni no ievērojamākajiem un zināmākajiem Latvijas laikmetīgās mākslas pārstāvjiem, abi ir "Purvīša balvas" laureāti. Tāpat publicēti vairāki attēli no dažādiem mākslinieku darbiem.

Uzziņai – "Coachella" festivāls pirmo reizi notika 1999. gadā un šobrīd ir viens no lielākajiem, populārākajiem un arī pelnošākajiem festivāliem ASV, piedāvājot daudzpusīgu mūzikas klāstu un uzsverot laikmetīgās mākslas klātbūtni. Pērn festivālu apmeklējuši gandrīz 200 000 cilvēku. Jau kopš tā dibināšanas "Coachella" ir zīmīgs ar to, ka šajā festivālā notiek kādreiz slavenu un izjukušu grupu pirmie apvienošanās koncerti. Šeit pēc ilgāka pārtraukuma sevi no jauna pieteikušas "The Verve", "Pavement", "Iggy Pop and The Stoogies", "Pixies", "Jesus and Mary Chain" un citas. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka savai lielajai atnākšanai šo festivālu izvēlējušies arī "Guns n Roses" dalībnieki.

"Coachella" festivāls šogad notiks no 15. līdz 17. aprīlim. Līdzās "Guns N' Roses" starp galvenajiem māksliniekiem ir "LCD Soundsystem" un Kalvins Hariss (Calvin Harris), kā arī Elija Goldinga (Ellie Goulding), Sufjans Stīvenss (Sufian Stevens), "Major Lazer", "Beach House" un daudzi citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!