18. maijā, Starptautiskajā muzeju dienā, plkst. 13:00 Latvijas Dabas muzejā tiks atklāta šī gada pirmā ziedu izstāde "Pavasara puķu trakums Latvijas dārzos". Izstāde būs aplūkojama līdz 21. maijam.
Izstāde "Pavasara puķu trakums" būs vērienīgākā šī pavasara ziedu parāde, kurā varēs aplūkot apmēram 800 šķirņu tulpes, 200 šķirņu narcises, prīmulas, hiacintes, muskares un citas puķes, kas šo pavasar uzziedējušas Latvijas dārznieku koptajos dārzos. Apmeklētājiem būs pieejamas speciālistu konsultācijas par sīpolpuķu audzēšanu.

Pavasara ziedu izstāde Latvijas Dabas muzejā notiek jau apmēram četrdesmito reizi un šogad izstādes atklāšanā piedalīsies ne vien augstas Latvijas amatpersonas, bet arī sīpolpuķu audzētāju vidū atzītas autoritātes no Holandes.

Izstāde veidota sadarbībā ar Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrību, tajā savu dārza bagātību rādīs zemnieku saimniecības "Purvkalni", "Ķikši", "Dzintarlāči" u.c. Ar savām kolekcijām izstādē piedalās tādi pazīstami sīpolpuķu audzētāji kā Pēteris Pikše, Atis Makarovs, Vitauts Skuja, kura selekcionētās šķirnes iekļautas starptautiskajā ziedu reģistrā, Mārtiņš Erminass, Ēvalds Paupers, Gundars Lācis, Juris Egle u.c.

Sīpolpuķu audzēšana Latvijā ir ļoti populāra un pēdējo divdesmit gadu laikā Latvija jaunu šķirņu selekcionēšanā konkurē pat ar Holandi. Izstādes atklāšanā piedalīsies arī speciālistu delegācija no Holandes

Tāpat 18. maijā, Starptautiskajā muzeju dienā, no 15:00 līdz 17:00 Latvijas Dabas muzejā notiks krājuma izrādīšanas cikla "Ieraugi neredzamo" šīs sezonas pēdējā nodarbība "Pasaule uz taureņa spārniem", kurā apmeklētāji varēs iepazīt tauriņu brīnumaino pasauli.

Pasākumā divu stundu garumā apmeklētāji uzzinās, cik dažādi un daudzveidīgi ir paši taureņi, kādēļ viņi ir tik krāšņi, vai tieši otrādi – pelēcīgi, kur tauriņi vislabprātāk dzīvo, kāds ir tauriņu dzīvesveids utt.

Tāpat kvalificēti muzeja speciālisti izstāstīs to, kā tauriņi nonāk līdz muzeja krājumam. Speciālisti dalīsies savā pieredzē, rādīs ekspedīciju fotogrāfijas un stāstīs tauriņu ķērāju piedzīvojumus un rādīs pašus eksponātus.

Pasākuma apmeklētāji varēs apskatīt daļu no Latvijas Dabas muzeja tauriņu kolekcijas, kurā ir gan Latvijas, gan eksotiskie krāšņie un ne tik krāšņie tauriņi, saņemt atbildes uz saviem jautājumiem un konsultēties ar speciālistiem.

Latvijas Dabas muzeja kolekcijā ir vairāk kā 25 00 taureņu. To vidū izcili lieli un krāšņi eksemplāri no eksotiskām zemēm.

Izstādes apmeklējumu lietderīgi apvienot ar paša muzeja apmeklējumu, jo 18. maijā ieeja visās muzeja pastāvīgajās ekspozīcijās ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!