Latvijā kultūras nozarē uzkrātās nacionālās vērtības mērojamas aptuveni 14 miljardu latu apjomā, liecina Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta direktores Raitas Karnītes pētījums.
Savukārt vislielākos līdzekļus piesaista tieši tradicionālā kultūra, tautsaimniecībā atdodot aptuveni 11 miljonus latu gadā, otrdien žurnālistus informēja Karnīte.

Kultūras nozarē nodarbināto cilvēku skaits ir vismaz 16 tūkstoši. Tomēr šis skaitlis neatspoguļo patieso skaitu, jo daudzās kultūras institūcijās cilvēki ir pašvaldību pārziņā, tādējādi tie nav redzamie darbinieki kultūras nozarē.

Pētījums izskata arī nacionālās programmas "Kultūra" apakšprogrammas un novērtē no ekonomiskā viedokļa.

Institūta direktore uzskata, ka šāds pētījums ir ļoti noderīgs Kultūras ministrijai, lai pamatotu un aizstāvētu savu pasākumu nozīmīgumu.

Viņa atzīmēja, ka visā pasaulē kultūras nozīme tautsaimniecības attīstībā arvien palielinās un vērojama tendence, ka valstis ļoti nopietni pievēršas kultūras nozares finansēšanā. "Kultūras attīstība atzīta par vienu no svarīgākajiem komponentiem ilgstošai tautsaimniecības attīstībai," sacīja Karnīte.

Kultūras nozarē iesaistītās institūcijas neskar tikai teātrus, aktierus, mūziķus, māksliniekus, bet arī celtniekus, kas ceļ vai restaurē kādu kultūras objektu, pārvadājumus, būvmateriālu iegādi, informācijas birojus utt. Daudzas citas nozares cieši tiek iesaistītas kultūras attīstībā un līdzekļu piesaistē tautsaimniecībā.

Veicot pētījumu, ekonomiste atzina, ka Kultūras ministrijai jāiegūst kopējs skatījums uz kultūras nozarēm un nav tās strikti jāatdala viena no otras. Tāpat ministrija pievērš maz uzmanības jaunajām kultūras nozarēm, piemēram, mūzikas industrijai un citām.

Savukārt, lai kultūras institūcijas piesaistītu lielākus līdzekļus, tām jākļūst par neatkarīgām institūcijām, kuras nefinansē, bet kuras pašas meklē citus finansēšanas veidus.

"Latvijā vēl aizvien pastāv uzskats, ka daudzas kultūras institūcijas - klubi, muzeji un līdzīgi - ir jāfinansē no valsts un tādējādi tie ir pasīvi savā darbībā," uzskata Karnīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!