Foto: Publicitātes attēli
Šogad pirmo reizi Latvijas laikmetīgā māksla tiks izrādīta Venēcijas mākslas biennāles oficiālajā Paralēlajā programmā, šodien preses konferencē paziņoja Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne.

Ekspozīcijas balsts ir prestižākā apbalvojuma Latvijas laikmetīgajā mākslā - Purvīša balvas - iniciētā un organizētā aktuālā mākslas procesa dokumentācija astoņu gadu garumā. Izstādes kurators, starptautiski pazīstamais mākslas teorētiķis Viktors Miziano izvēlējies astoņus māksliniekus no visiem Purvīša balvas pastāvēšanas vēsturē nominētajiem autoriem, kas, viņaprāt, atklāj Latvijas laikmetīgās mākslas domāšanas virzienus un izpausmes formas.

Miziano norādīja, ka izstādē vēlējās demonstrēt izcilas Latvijas mākslas parādības, kas uzsver nacionālās domāšanas īpatnības un vienlaikus apliecina Latviju kā spilgtu pasaules mākslas kopainas sastāvdaļu.

Izstāde "Ornamentālisms. Purvīša balva. Latvijas laikmetīgā māksla", kas būs skatāma 56.Starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē, piedāvā astoņas individuālas pozīcijas. Miziano norādīja, ka daudzējādā ziņā tās ir pilnīgs pretstats cita citai, tomēr pilnīgi vienisprātis vienā noteiktā aspektā. Turklāt, viņš sacīja, tām visām ir kopīgs izejas punkts: jo vairāk māksla apzinās pati savu iluzoro dabu, jo vairāk tā sniedzas pāri empīriskajai pieredzei un atklāj īsto dzīvi.

Izstādē iekļauti Purvīša balvu jau ieguvušo mākslinieku Katrīnas Neiburgas, Kristapa Ģelža, Andra Eglīša un Miķeļa Fišera darbi, kā arī Purvīša balvas nominantu Ievas Epneres, Ģirta Muižnieka, Romana Korovina un apvienības "Orbīta" darbi.

Liela daļa no mākslinieku darbiem tiek radīta īpaši šai izstādei, savukārt reiz jau izstādīti darbi tiks pielāgoti un papildināti atbilstoši izstādes telpai.

Izstāde "Ornamentālisms. Purvīša balva. Latvijas laikmetīgā māksla" būs skatāma no šī gada 9.maija līdz 22.novembrim Venēcijā, Arsenālā, nepilnus 800 kvadrātmetrus lielā telpā, kas tiek apzīmēta kā "Tesa 99".

Izstāde norisinās Latvijas prezidentūras ES Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!