Foto: Aleksejs Naumovs, "Cannes. Port la Galère" 2011
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izsludinātā atklāta izstāžu projektu konkursa rezultātā īstenošanai izvēlēti divi pieteikumi – Latvijas Mākslas akadēmijas rektora, profesora Alekseja Naumova retrospektīvā personālizstāde "Nebeidzamā ainava. Ainavas anatomija" un Latvijas Laikmetīgās mākslas centra radošais un pētnieciskais projekts "Plīvošana ar pilsētām – ceļvedis arhipelāga stopētājiem", portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) šī gada aprīlī izsludināja atklātu izstāžu projektu konkursu par tiesībām realizēt mākslas izstāžu projektus LNMM galvenās ēkas (Rīgā, K. Valdemāra ielā 10) un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) izstāžu zālēs 2018. gadā, aicinot piedalīties māksliniekus un mākslas izstāžu kuratorus. Projektu iesniegšanas termiņš bija 2016. gada 30. jūnijs.

Konkursa mērķis ir veidot kvalitatīvu un ilgtspējīgu izstāžu piedāvājumu, lai sabiedrībai piedāvātu gan mākslas vēstures izpētei un interpretācijai veltītas izstādes, gan atspoguļotu aktuālos procesus vizuālajā mākslā, dekoratīvajā mākslā un dizainā.

Kopumā tika saņemti vienpadsmit projektu pieteikumi, kurus vērtēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Zinātniskās padomes apstiprināta komisija. Konkursa komisija pieņēma lēmumu nepiešķirt tiesības īstenot izstāžu projektus Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Savukārt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Lielajā izstāžu zālē saskaņā ar konkursa rezultātiem 2018. gadā muzeja veidoto izstāžu programmu papildinās divi projekti: Alekseja Naumova personālizstāde "Nebeidzamā ainava. Ainavas anatomija", kā arī Latvijas Laikmetīgās mākslas centra iniciētā izstāde "Plīvošana ar pilsētām – ceļvedis arhipelāga stopētājiem."

Gleznotāja, Latvijas Mākslas akadēmijas rektora, profesora Alekseja Naumova retrospektīvā personālizstāde "Nebeidzamā ainava. Ainavas anatomija" (kuratore Antra Priede, scenogrāfs Kristians Brekte) iecerēta kā aktīvas un atbildīgas mākslinieka pozīcijas realizācija ainavas telpā. Alekseja Naumova daiļradei raksturīgas dažādu Latvijas, Eiropas un pasaules pilsētu ainavas, ar dokumentālu pieeju attēlojot ietekmju un impulsu kopu, kas nosaka katra ainavu cikla stilistiku. Gleznojot dabā un pilsētā, autoram būtiska ir arī radošā procesa fiksācija, tālab ekspozīciju papildinās gleznošanas performanču video ieraksti, skices u.tml.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra vairāku gadu radošais un pētnieciskais projekts "Plīvošana ar pilsētām – ceļvedis arhipelāga stopētājiem" (kuratores Solvita Krese, Inga Lāce, Andra Silapētere, Antra Priede, Diāna Popova, scenogrāfs Oskars Plataiskalns) noslēgsies ar vērienīgu izstādi 2018. gadā. Izstādes piecas tematiskās sadaļas veidos ģeogrāfiskie punkti, kuri 20. gadsimta gaitā bijuši svarīgi mākslas un kultūrvides attīstībai latviešu diasporā: Ņujorka, Parīze, Londona, Stokholma un Berlīne. Ar individuālo stāstu starpniecību idejas īstenotāji vēlas atklāt vēstures neviennozīmīgumu, raksturot globalizācijas procesus, pētīt bēgļu kustību un skart postkoloniālisma jautājumus. Ekspozīcija atspoguļos latviešu mākslinieku migrācijas cēloņus un sekas, kā arī mijiedarbību ar mītnes zemju kultūras procesiem un kontekstiem.

Iepazīties ar konkursa Nolikumu iespējams Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!