Foto: "Synchrodogs"
Arī šogad no 8. līdz 31. maijam notiks starptautisks festivāls "Rīgas Fotomēnesis 2017", piedāvājot skatītājiem izstādes un lekcijas, mākslinieku prezentācijas, filmu seansus, kā arī citus notikumus ar vienojošo tēmu "Fakti un precizējumi", portālu "Delfi" informē rīkotāji.

"Dažādu laikmetīgu norišu pavēnī ir saļodzījusies mūsu paļāvība uz fotogrāfiju kā realitātes atveidu. Arī festivālam izvēlēto mākslinieku darbos pārklājas dokumentalitāte un fikcija. Viņi brīvi un intuitīvi rada jaunus un pārinterpretē jau zināmus tēlus, savu darbu tēmas rodot gan vēsturiskos un politiskos notikumos, kad ikdienišķās banalitātēs," tēmas aktualitāti komentē Alnis Stakle, viens no festivāla kuratoriem.

Centrālā festivāla izstāde ar mākslinieku Petera Pukluss (Ungārija), Lūcijas Ņimcovas (Slovākija), Pāvela Marijas Smežkala (Slovākija) un Romana Korovina (Latvija) darbiem tiks atklāta 10. maijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izstāžu zālē. Izvēlētie autori savos darbos pievēršas sarežģītām, paradoksālām, traģiskām un arī humoristiskām kultūrsituācijām un to interpretācijām Austrumeiropā.

Izstāžu centrā kim? No 21. maija līdz 2. jūlijam būs apskatāma slavenās ukraiņu mākslinieku apvienības "Synchrodogs" izstāde. Kā "Synchrodogs" raksturo festivāla rīkotāji – mākslinieku sirreālās fotogrāfijas "balansē uz realitātes un iztēles robežas, ievedot skatītāju neapzinātajā, mežonīgajā un sapņu pasaulē".

No 11. līdz 14. maijam K.K. fon Stricka villā notiks fotogrāmatām un pašizdošanai veltīta pasākumu sērija "Self Publish Riga", kuru organizē biedrība "ISSP". Būs apskatāma plaša grāmatu izstāde, zviedru mākslinieku Klāras Šelstrēmas un Tobiasa Feldta īpaši veidota instalācija, kā arī notiks nozares ekspertu lekcijas, prezentācijas un aktivitātes jauniešiem.

Festivāla programmā būs arī divas personālizstādes – 12. maijā tiks atklāta Ilzes Vanagas izstāde "Paradīzes dārzu atstājot" Kaņepes Kultūras centrā, savukārt Latvijas Fotogrāfijas muzejā 11. maijā atklās Viktorijas Vojčehovskas (Polija) izstādi "Sparks", kurā māksliniece runā par kara situāciju Ukrainā.

Festivāla "Rīgas Fotomēnesis 2017" laikā starptautiska žūrija labākajam Latvijas jaunajam fotogrāfam pasniegs FK balvu, iznāks izdevums "Latvijas Fotogrāfija 2017", kā arī notiks virkne lekciju, autoru prezentāciju, kino seansi un citi pasākumi. Pilna festivāla programma pieejama festivāla mājas lapā rigasfotomenesis.lv

Rīgas Fotomēnesis ir starptautisks fotogrāfijas festivāls, kas iepazīstina ar aktuālo Ziemeļ- un Austrumeiropas fotogrāfijā. Festivāls notiek kopš 2014. gada, to rīko biedrība "Rīgas Fotomēnesis", ISSP un žurnāls FK, sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju, izstāžu centru kim?, LKA Rīgas Kino muzeju, Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!