Foto: Publicitātes foto
14. jūlijā plkst. 17 mākslas muzejā "Rīgas Birža" mecenāts un kolekcionārs Pēteris Avens atklās vairākus miljonus vērtu izstādi - "Aleksandrs Drēviņš un Nadežda Udaļcova. Laiku virpulī".

Drēviņu (1889-1938), vienu no latviešu mākslinieku-modernistu paaudzes, 1915.g adā bēgļu gaitas aizveda uz Maskavu, kur viņš nonāca krievu avangarda aktīvajā mākslas dzīvē. Tur Drēviņš apprecējās ar "krievu avangarda amazoni" - mākslinieci Udaļcovu (1886-1961). No 1920. gada līdz 1930. gadam Drēviņš bija profesors Augstākajās tehniskajās darbnīcās. 20.gadsimta trīsdesmitajos gados, nostiprinoties sociālistiskā reālisma doktrīnai, Drēviņš tika pieskaitīts pie formālistiem. Mākslinieks gājis bojā 1938. gada represijās.

Drēviņš ir gleznotājs, kura talants un radošais mantojums pieder gan latviešu, gan krievu mākslas vēsturei. Autora darbi glabājas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM), tie ir iekļauti arī Maskavas Valsts Tretjakova galerijas pastāvīgajā ekspozīcijā.

Izstādē Mākslas muzejā "Rīgas Birža" tiks parādīti 12 Drēviņa un Udaļcovas darbi no LNMM, sešas gleznas no Valsts Tretjakova galerijas krājuma, kā arī 23 gleznas un zīmējumi no Avena privātās kolekcijas. Skatītāji varēs izsekot, kā ir mainījusies mākslinieku glezniecība no agrīniem darbiem modernisma garā līdz ekspresīvam dabas tēlojumam, kad abi daudz gleznojuši Maskavas apkārtnē, Urālos, Altajā un Armēnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!