Jūrmalā, mākslas stacijā Dubulti (dzelzceļa stacija Dubulti) no 25. marta aplūkojama jauno mākslinieku izstāde "Studentu dienasgrāmatas. Tēlnieki", portālu "Delfi" informē izstādes kuratore Inga Šteimane.

Izstādē būs aplūkojami divdesmit viena jaunā mākslinieka vairāk nekā četrdesmit darbi. Izstādes atklāšanu 24. martā papildinās Līgas Trēgeres kāpostportretu darbnīca, ar īpaši veidotu Kristapa Andersona un Unas Stahovskas "cirvi" un iespēja aplūkot studentu veidošanas kursa darbus.

Izstādē piedalās: Līga Trēgere, Marks Rožencovs, Una Stahovska, Kristaps Andersons, Svetlana Saveļjeva, Amanda Krūmiņa, Haralds Gerts, Andrejs Ratkevičs, Luīze Linde, Toms Valmiers, Edgars Poika, Dāvis Valbaks, Viviana Staņislavska, Gatis Erdmanis, Marija Titova, Monta Kurzemniece, Kornēlija Ābele, Maija Ozoliņa, Aleksandrs Marinoha, Beāte Grauduma, Pēteris Kimsis un divi kuratori - Inga Šteimane un Olga Šilova.

Ja ticam, ka jauno mākslinieku darbi ļauj ielūkoties nākotnē, tad tur redzamais ir intriģējošs. Kuratore Inga Šteimane saka: ""Studentu dienasgrāmatas. Tēlnieki" ir kritiski domājoša vairākos aspektos. Autoriem ir filosofiski atšķirīgas pozīcijas – tiekties pēc ideāla vai nodarboties ar pieredzi un tagadni. Abās frontēs ir zīmīgi darbi.

Izstādē ir arī plašā nozīmē politiska kritika, spriežot par to, kas cilvēki viens otram ir varas cirvja, privāta miera, pasaules izzināšanas ambīciju un patriotisma izjūtu kontekstā. Kritiska vai drīzāk jautājoša ir attieksme pret tēlniecības tradīciju, kuras rezultātā vienuviet redzam plastisku virtuozitāti, brutālismu, popkultūras gramatiku un Latvijas tradicionālās kultūras sīksto spēku. Kaislīgos kontrastus ielikām izstādes plakātā ar Līgas Trēgeres un Svetlanas Saveļjevas darbu motīviem."
Pateicoties kuratores, tēlnieces un Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības apakšnozares pedagoģes Olgas Šilovas iniciatīvai, izstādē būs unikāla iespēja redzēt studentu veidošanas kursa darbus mālā.

"Veidošana līdzīgi kā zīmēšana ir tradicionāls apmācības veids, kas Latvijas Mākslas akadēmijā ir ne tikai saglabājies, bet tiek piedāvāts kvalitatīvi augstā līmenī. Strādājot akadēmijā, ar laiku es sapratu, ka mēs, pasniedzēji, esam privileģēti piedalīties procesā, kurā ir daudz brīnumu, par kuriem zina tikai dalībnieki. Tāpat man bieži jautā, vai akadēmijā uzņemam talantīgus studentus. Rīkojot izstādes, šie noslēpumi atklājas. Tāpēc pagājušogad rīkoju tēlniecības izstādi "T-Faktors" un šogad esmu gandarīta par sadarbību ar Mākslas staciju Dubulti," saka Olga Šilova.

Izstāde "Studentu dienasgrāmatas. Tēlnieki" būs skatāma līdz 4. jūnijam katru dienu no plkst. 7 līdz 18.30 (maijā līdz pulksten 20) bez maksas. Individuālas un grupu tikšanās ar kuratoriem un māksliniekiem var organizēt, sazinoties epastā dubulti.art.station@gmail.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!