Foto: “Begemots vēro mehānismu, kurš grābsta”, 2016. Kinētiska skulptūra.
Mākslas stacijā Dubulti (Dubultu dzelzceļa stacija) no 23. marta būs atvērta mākslinieka Kristapa Ancāna pirmā pirmā institucionālā personālizstāde Latvijā "Lielās Atmiņas (izmēra ziņā)". Izstādē būs aplūkojama konceptuālu darbu grupa – kinētiskas skulptūras un divdimensionāli objekti. Lielākā daļa darbu radīti īpaši izstādes vietai Mākslas stacijā Dubulti, portālu "Delfi" informē izstādes kuratore Inga Šteimane.

Attieksmē pret interpretācijām mākslinieks ir piesardzīgs, kas vedina uz domām par robežu, kuru norāda Sūzena Sontāga: "Mums turpmāk nekādā ziņā vairs nav vajadzīga Mākslas asimilēšanās Domā vai (vēl ļaunāk) Mākslas asimilēšanās Kultūrā." Savus darbus Kristaps Ancāns salīdzina ar "spēli, kura attīstās kā mākslīgais intelekts". Par izstādes kontrapunktu var dēvēt emocionalitāti kā sociālu tradīciju un mākslīgās nostaļģijas konceptu it īpaši. Tas uztverams jau izstādes nosaukumā, kur lielo sākuma burtu lietojums (Atmiņas) piešķir vārdam saviļņojumu (līdzīgi kā Sontāgas tekstā).

Kristaps Ancāns ir dzimis 1990. gadā Līvānos. Ieguvis bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā (2014), 2016. gadā beidzis Central Saint Martins mākslas un dizaina koledžu Londonā ar maģistra grādu (ar izcilību). Kopš 2011. gada piedalījies grupas izstādēs un strādājis ar institūcijām – "Tate Modern" un "Peer Gallery" Londonā, "UK Young Artists" jauno mākslinieku festivālā Dērbijā (Derby), izstādēs Viļņā, Tartu, Varšavā, Maskavā, Takamatsu (Japānā), Kuldīgā, tostarp projektā "Industriālisms" Mūsdienu mākslas galerijā Līvānos (2016).

Kristaps Ancāns darbos izmanto glezniecības, skulptūras, instalācijas, dizaina un ready-made paņēmienus eksperimentālos savienojumos. Darbu nosaukumi veidoti no tēla, materiāla un tehnikas aprakstiem, piemēram: "Begemots vēro mehānismu, kurš grābsta", "Pīle atrod divas bumbas, kuras ar laiku ir ieaugušas zālē", "Ir pašsaprotami pieņemt, ka lielākā daļa aktivitāšu žirafei ir neērtas". Darbu radīšana notikusi divās valstīs – Latvijā (Latgalē) un Lielbritānijā.

Kristapa Ancāna personālizstāde "Lielās Atmiņas (izmēra ziņā)" notiek ar mākslas centra "Zuzeum" atbalstu. Topošā mākslas centra "Zuzeum" kodolu veido Zuzānu kolekcija, kurā iekļauti arī vairāki mākslinieka Kristapa Ancāna darbi.

Mākslas stacija Dubulti apmeklētājiem atvērta katru dienu no pulksten 8.00 līdz 18.45. Ieeja bez maksas. Bezmaksas ekskursijas – dubulti.art.station@gmail.com, tel.: +371 29548719.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!