Foto: AFP/Scanpix

Slavenā norvēģu ekspresionista Edvarda Munka mantiniece Elizbete Munka Ellingsena iesniegusi sūdzību Norvēģijas parlamentam par Oslo pilsētas vadību, kas, pēc viņas domām, nav gatava gleznotāja 150 gadu jubilejai 2013. gadā, raksta ārvalstu prese.

Galvenokārt Munka Ellingsena pārmet, ka Oslo nespēj atrisināt jautājumu par ēku, kurā atradīsies jauns, Munkam veltīts muzejs.

Par nepieciešamību atrast jaunu ēku Munka mantojumam Oslo spriež jau vairāku gadu garumā. 2008. gadā tika pieņemts lēmums par jaunas ēkas celtniecību līdzās Oslo Nacionālajai operai. Tika piesaistīts kādas spāņu arhitektu birojs, tomēr projekts netika realizēts un pēc trim gadiem bez paskaidrojumiem slēgts.

Līdz šim brīdim nav atrasts risinājums, kur nākotnē būs aplūkojama šobrīd pasaulē dārgākās gleznas autoram veltītā ekspozīcija. Eksistē trīs dažādi projekti, tomēr neviens konkrēti nav izvēlēts.

Munka mantiniece situāciju nosaukusi par "kaunpilnu un skandalozu" dižā mākslinieka apaļās jubilejas priekšvakarā, piemetinot, ka pat olimpisko spēļu rīkošana Oslo nav sagādājusi tādas grūtības.

Munka mantojumā ietiplst aptuveni 1000 gleznas, trīs tūkstoši zīmējumu un 18 tūkstoši grafikas. Šobrīd darbi atrodas ēkā, kas celta īsi pēc Otrā pasaules kara. Kā uzskata gan muzeja darbinieki, gan mākslas speciālisti, šī ēka ir novecojusi un neatbilst mūsdienu mākslas izstādīšanas prasībām.

Slavenākais norvēģu gleznotājs Edvards Munks dzimis 1863. gada 12. decembrī un 2013. gadā apritēs 150 gadi kopš viņa dzimšanas. Viena no viņa slavenākā darba "Kliedziens" versijām ir šobrīd pasaulē dārgākā izsolēs pārdotā glezna. Tā 2012. gada maijā "Sotheby's" izsoļu namā pārdota par 119,9 miljoniem ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!