Arhitekta Gunāra Birkerta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projekts izvēlēts 2000.gada Amerikas arhitektūras balvai.
Projekts izturējis vairāk nekā 400 projektu konkurenci un iekļauts 30 labāko 2000.gada ASV arhitektūras dizaina paraugu izstādē, ko izrādīs Čikāgas Arhitektūras un dizaina muzejā, kā arī Grieķijā un Itālijā.

Līdz ar LNB projektu apbalvoti dažādi arhitektūras projekti - sākot no kultūras centra Ķīnā un iepirkšanās centra Honkongā līdz muzejam Aļaskā un projektiem Taimskvērā.

BNS jau ziņoja, ka patlaban Saeimā sākušās diskusijas par gaismaspils celtniecības likumu, jo daļa deputātu gan neatbalsta obligāto elektrības nodokli, ko par bibliotēku maksātu katrs iedzīvotājs, gan apšauba projekta dārdzību. Birkerta stikla kalna projektu sabiedrība apspriež jau vairākus gadus, bet nekad vēl nav tikts līdz likuma iesniegšanai Saeimā.

Birkertam par projektu piešķirta arī Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielā medaļa. Viņa nozīmīgākie darbi ir Modernās mākslas muzejs Hjūstonā, Stikla muzejs Korningā, Federālā rezervju banka Mineapolisā, ASV vēstniecība Venecuelā un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!