Foto: Reuters/Scanpix/LETA
400 gadus pēc mākslas darba radīšanas atrasts izcilā gleznotāja Pītera Paula Rubensa darba oriģināls, ko ilgu laiku uzskatīja par kopiju, vēsta BBC.

Ilgus gadus Glāzgovas muzeju kolekcijās bija vērojama XVII gadsimta glezna, Bekingemas pirmā hercoga Džordža Viljersa portrets, kura oriģināla autors ir flāmu baroka gleznotājs Rubenss. Ilgu laiku Glāzgovā esošo gleznu uzskatīja par kopiju, ko gleznojis kāds cits mākslinieks pēc Rubensa nāves. Glezna bijusi apskatāma vairākās izstādēs, bet neviens nebija iedomājies, ka tas ir unikāls oriģināls.

Tomēr gleznas pamatnes ekspertīze apliecināja, ka tā radīta 1620.-1630. gados. Tāpat Rubensa mākslas speciālisti apliecinājuši, gleznai ir flāmu gleznotāja darbiem raksturīgas nianses. Galējo slēdzienu par gleznas oriģinalitāti sniedzis "BBC Four" raidījuma "Zudušie šedevri" vadītājs, doktors Bendors Grovenors.

Darba oriģinālu apliecinājis arī Antverpenē esošās Rubensa mājas direktors Bens van Benedens.

Pēc atklājuma īpaši attīrīts gleznas virsējais slānis, tad veikti specifiski rentgena uzņēmumi audekla kvalitātes noteikšanai, kas tikai apstiprinājuši iepriekš izteiktās prognozes – tas ir Rubensa darba oriģināls.

Vēlāk darbs bijis vienam no pasaules labākajiem mākslas darbu restauratoriem Saimonam Gilespi, kurš atjaunojis gleznu praktiski sākotnējā izskatā. Tagad izcilā glezna no 28. septembra būs apskatāma Glāzgovas mākslas galerijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!