Foto: Publicitātes foto

Pēc nedēļas, 17. maijā, Muzeju nakts ietvaros Laikmetīgās mākslas centrs "kim?" atzīmēs jau piekto jubileju.

Šajā vakarā iecerēta centra augošās kolekcijas skate, piedaloties piecgades laikā "kim?" izstādītajiem autoriem. Tā notiks šobrīd jau nedēļu kā atklātās izstādes „NF piedāvā: no A uz BĒ uz CĒ līdz D” ietvaros.

"NF" ir savdabīga internacionāla mākslinieku grupa, kuru veido Adrīls van Drimmelens (ASV, dzīvo Nīderlandē), Frederika Pisuīza (Nīderlande), Nikolas Rīss (Norvēģija), Evita Vasiļjeva (Latvija, dzīvo Nīderlandē). "„NF” iestājas par visu, kas sākas ar „N” un „F”. „NF” ir kā momentfotogrāfija ar dalībnieku sejām, kas nebaidās izskatīties jaunāki, naivāki vai patiesāki kā īstenībā," grupu raksturo izstādes "kim?" pārstāvji.

Savukārt "NF" veidotā izstāde, "atsaucoties uz klasisko mākslinieka lomu sabiedrībā ar centrā esošo ticību mākslai un pārliecību par tās spēju mainīt pasauli, nodarbojas ar devīgu mākslu, kuras tuvumā skatītājs aicināts atklāt jauno par sevi, nezaudējot drošību un pasargātību". Virzoties no iekšpuses uz ārpusi, izstāde atsaucas uz aizgājušo laiku mākslas kustībām un izmanto ideju sadursmes metodi, lai aplūkotu nemainīgi aktuālu jautājumu loku. "kim?" jeb "kas ir māksla?" kā viens no tiem, skaidro tās veidotāji.

Nikolass Rīss izstādē izveidojis apjomīgu instalāciju, kurā izmantotas skulptūras, kuras atgādina mēbeles un mākslinieka bērnībā uzņemts kāda neprofesionāļa video. Veidojot un izkārtojot skulptūras mēbeļu loģikas ietvaros, Rīss rada inscenētu mājas vidi, kas ir savādi valdzinoša un reizē – absolūti pretīga.

Evitas Vasiļjevas darba centrālā tēma ir mākslas radīšanas process, mākslas darba nākšana pasaulē, tā veidošanas motīvs un pati fiziskā tapšana. Jaunajā darbu sērijā visam klāt pievienots ūdens un ģipsis. Pats mākslas darba radīšanas process ir kļuvis par mākslas darbu. Uz plastisko operāciju galda guļ uzšķērstas skulptūras, un ap tām virmo dažādi jautājumi, kurus nav pieņemts uzdot.

Adriela van Drimmelena darbā parādās „Divi galvenie vaininieki, kas savā starpā sazvērējušies saīsināt mūsu dzīvi, - saka lords Verulams, - ir, pirmkārt, - iekšējā kvēle, kas līdzīgi rāmai liesmai sadedzina mūsu ķermeni, - un, otrkārt, ārējais gaiss, kas kaltēdams pārvērš to pelnos. Abi šie ienaidnieki, uzbrūkot no abām pusēm vienlaikus, beidzot saēd mūsu orgānus un padara tos nespējīgus veikt dzīvei nepieciešamās funkcijas." (fragments no Lorensa Stēma „Džentlmeņa Tristrama Šendija dzīve un uzskati”).

Frederika Pisuīza izstādē pēta videomateriālus, kas transformēti skulptūrās. Trīsdimensiju uztveres dekompozīcija, kurā laiks un kustība atklājas kā kaut kas tāds, kam piemīt konkrētas aprises. Video ir reducēts līdz kadru virknei – tas kļuvis par sajaucamu kāršu javu. Cietā masā pārvērstie kadru varoņi, kuriem raksturīga zināma pārlaicīga, kļūst par teatrāliem tēliem, kas raugās ārā pa logu. Dažādās ainas mijiedarbojas gan poētiski, gan formāli.


Par "NF" dalībniekiem:

Adriels van Drimmelens ir gleznotājs. Patiesībā dēvēt Adrielu par gleznotāju nav īsti pareizi, jo viņš dara arī daudz ko citu. Darbojies kā izstāžu kurators un piedalījies daudzos mākslas projektos. Strādā par pasniedzēju Gerita Rītvelda akadēmijā. Amats un pienākumi atvirzās otrajā plānā, ja jāiesaistās ienesīgās sabotāžās un blakus projektos.

Frederika Pisuīza ir multimediju māksliniece. 2013. gadā beigusi Gerita Rītvelda akadēmijas Attēlu un valodas nodaļu, kā diplomdarbu izstrādājot videoinstalāciju. Kopā ar Evitu Vasiļjevu izstādījusi savus darbus "Galerie Fons Walters". Abas sadarbojušās vairākās performancēs un izstādēs.

Evita Vasiļjeva ir skulptore, kas dzīvo un strādā Amsterdamā. Pagājušogad beigusi Gerita Rītvelda akadēmijas Tēlotājmākslas nodaļu ar skulpturālo instalāciju. Piedalījusies izstādēs Nīderlandē, Vācijā, Latvijā un Zviedrijā. Kopā ar Nikolasu Rīsu dibinājusi mākslinieku iniciatīvu "Last Minute Group", kas Gerita Rītvelda akadēmijā ik sestdienu organizēja neoficiālas izstādes.

Nikolass Rīss ir multimediju mākslinieks, dzīvo un strādā Oslo un Amsterdamā. Visbiežāk rada psiholoģiski iespaidīgas lielapjoma videoinstalācijas. Šogad pabeidzis Gerita Rītvelda akadēmiju. Par sava diplomdarba teorētisko un praktisko daļu viņš nominēts Tēlotājmākslas balvai. Viens no Gerita Rītvelda akadēmijas daudzsološākajiem absolventiem. Sadarbojies ar Evitu Vasiļjevu, dibinot "Last Minute Group", kas ik sestdienu organizēja Gerita Rītvelda akadēmijā neoficiālas izstādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!