Foto: Publicitātes attēli
Līdz pat 10. Aprīlim Latvijas Mākslinieku savienības galerijā apskatāma izstāde "Saules apmirdzētie II"

Izstāde ir Latvijas Mākslinieku savienības muzeja izstāžu cikla "Saules apmirdzētie" otrā ekspozīcija, kurā vērojami 20.gs.70.- 80.gadu mākslinieku aktīvie meklējumi glezniecības un tekstilmākslas dimensiju paplašināšanā.

LMS muzeja izstāžu cikla mērķis ir parādīt 20. gadsimta 60. - 80. gadu augstvērtīgo darbu māksliniecisko kvalitāti un mākslas atšķirīgo stilistiku.

Galerijas lielajā zālē vērojama 70. un 80.gadu tekstilmākslas vērienīgā izpausme: lielizmēra gobelēni, kuri pauž tā laika iespējas: gan daudzveidīgās tehnikas, gan saturs, gan stilistikas izpratne. Tekstilmākslas loma sāka nostiprināties 1961. gadā, kad Valsts Mākslas akadēmijā (tagad LMA) izveidoja Jaunās Tekstiliju mākslinieciskās noformēšanas nodaļu, kuru ilgus gadus vadīja mākslinieks Rūdolfs Heimrāts (1926–1992).

70. gados akadēmiju beidza jauna paaudze, kas sevi gribēja pieteikt kā radošu, spēka pilnu un "bez robežām" esošu. Ekspozīcija ir veidota, lai parādītu daudzveidīgo mākslas ainu un katra mākslinieka individuālos meklējumus - gan stilistiski dažādās figurālās kompozīcijas, gan smalki tonālie salikumi, gan dekoratīvie meklējumi, gan latviskās dzīvesziņas caurstrāvotie.

Izstādes tekstilmākslas ekspozīcija ir kā "buras bez kuģa". "Buras" - tik izteiksmīgi, vareni un vērienīgi ir darbi, kuri pateicoties tā laika "kuģim" – varas uzstādījumiem un LPSR Mākslas fonda komisijās esošo mākslinieku izpratnei, ir saglabājušies un tagad atrodas LMS muzeja kolekcijā.

Izstādes otra daļa ir trīs telpās eksponētie 20. Gadsimta 70. Un 80. gadu glezniecības darbi, kuros raugoties var tikai apbrīnot dažādo autoru savdabīgo krāsu izvēli un tonalitāti, formu stilizāciju un dabas dažādo interpretāciju.

Ekspozīcijas daudzveidīgajā autoru klāstā, īpaši aizraujoši ir vērot gleznotāju dažādās tonālās izteiksmes: Induļa Zariņa sulīgo kolorītu, Ivara Heinrihsona abstrakti ekspresīvās kompozīcijas ar vienotas krāstoņu gammas niansēm, Birutas Delles paralēlo realitāti sirreālistiskā stilistikā un Valdas Mežbārdes mākslīgo realitātes stīvinājumu.

Ekspozīcijas dizainu veidojuši tēlnieks Igors Dobičins un gleznotājs Jānis Purcens

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!