Valsts komisija piektdien pēc rekonstrukcijas pieņēma ekspluatācijā Latvijas Nacionālā teātra vēsturisko ēku.
Rīgas domes (RD) sabiedrisko attiecību nodaļā informēja, ka Valsts komisija piektdien vairākas stundas iepazinās ar namu un atzina, ka tas atbilst tehniskajām, drošības un ugunsdzēsības prasībām.

Komisija ap plkst.14 parakstījusi aktu par ēkas nodošanu ekspluatācijā. Ēkas rekonstrukcija Rīgas domei izmaksājusi 7 789 220 latu, un tikai nelielu daļu tam atvēlēja valsts.

RD Īpašumu departamenta priekšnieks Jānis Zviedris iepriekš stāstīja, ka sākumā ēku bija plānots atjaunot par četriem miljoniem latu. Visvairāk naudas - apmēram 2,4 miljonus latu - vajadzēja, lai rekonstruētu skatuvi un ierīkotu Latvijā modernākās tehnoloģiskās iekārtas.

Rekonstrukcijas laikā pilnībā atjaunota ēkas fasāde, iekštelpas, uzbūvēta piebūve, iegādātas jaunas mēbeles un izveidots interjers.

Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļā informēja, ka Latvijas Nacionālā teātra jaunā skatuve ir tehnoloģiski moderna, ar dažādām tehniskām iespējām un atbilst visaugstākajām drošības prasībām. Tieši tāda pati skatuves iekārta uzstādīta arī Minhenes teātrī. Šī paša ražotāja tehnoloģiskās iekārtas atrodas uz slavenākajām Eiropas skatuvēm Vīnes valsts operā, Ženēvas operā, pasaules slavenākajā operā "La Scala" Itālijā, Grācas operā un Lisabonas Nacionālajā teātrī.

Latvijas Nacionālā teātra skatuves ripas kopējā masa ir 98 tonnas, tā ir 220 kvadrātmetru plaša. Skatuves ripa ir mobila un to ir iespējams paplašināt - uz tās atrodas pieci kustīgi podesti, katrā no skatuves podijiem ir lūkas, kas ļauj veidot dažādus skatuviskus efektus.

Izrādes scenogrāfijas izmaiņas varēs ieprogrammēt galvenajā datorā, un līdz ar to izrādes laikā visus skatuves darbus varēs koordinēt viens cilvēks, kurš atradīsies pie datora vadības pults.

Bet jaunuzceltajā teātra piebūvē atrodas metālapstrādes darbnīca, galdniecība, šūšanas darbnīca, noliktavas, garderobe un divas mēģinājumu zāles.

Nacionālā teātra kolektīvs ar speciālu izrādi 13.jūnijā ir iecerējis pateikties būvniekiem par teicamu vēsturiskās ēkas rekonstrukciju.

Vēl pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā tajā turpināsies dažādi sīki darbiņi interjera iekārtošanā.

Latvijas Nacionālā teātra direktors Viesturs Rieksts iepriekš pauda prieku, ka jau nākamās nedēļas sākumā varēs sākt pārvākšanos uz atjaunoto ēku. Savukārt teātra oficiālā atklāšana notiks 21.jūnijā.

Vēl šosezon uz jaunās skatuves notiks divas "Skroderdienas Silmačos" izrādes.

Bez pastāvīgas mājvietas uz laiku palikušais Nacionālais teātris divas sezonas aizvadīja VEF Kultūras pilī. Bet pēc rekonstrukcijas teātris plāno paplašināt un dažādot savu darbību - jaunajā sezonā lugas iecerēts uzvest četrās zālēs, kā arī īstenot dažādus mūsdienīgus projektus. Divas zāles atrodas teātra telpās, vienu plānots ierīkot teātra jaunajā piebūvē, bet trešā atrodas Pārdaugavā, Asītes ielā 4.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!