Foto: foto: Ilmārs Znotiņš
Vēl pavisam neilgi, proti, līdz 16. jūlijam ir iespēja apmeklēt izstādi "Prado 12 raksturi" Mākslas muzejā "Rīgas Birža", lai redzētu 12 izcilus meistardarbus no Spānijas lielākā muzeja PRADO krājuma, kurus radījuši Veronēze, Rubenss, fan Deiks, de Goija, Muriljo un citi pasaules slavu guvuši gleznotāji.

Projekta izskaņā notiks radošās darbnīcas bērniem un pieaugušajiem, kā arī tikšanās ar pārsteiguma viesi un zibakcijas "12 vīru raksturi".

11. un 13. jūlijā Mākslas muzejs "Rīgas birža" (MMRB) aicina skolēnus apmeklēt vēdekļu darbnīcu "Tauriņa spārns" un auduma apdrukas darbnīcu "Bravissimo", bet pieaugušos – sietspiedes darbnīcu "Aizmigušais saprāts" (ar iepriekšēju pieteikšanos), ko vadīs MMRB muzejpedagoģe Elizabete Šatrovska.

Izstādes noslēgums iezīmēsies ar pēdējo tikšanos ciklā "12 piektdienas vakaru personības" 14. jūlijā plkst. 18.00, kad kopā ar pārsteiguma viesi diskutēs par svētku tēmu spāņu kultūrā, atsaucoties uz ekspozīcijas iekārtojuma koncepciju, kuras pamatā ir frāze "Dzīve kā svētki".

Savukārt 16. jūlijā izstādes apmeklētājus visas dienas garumā ar īpašām zibakcijām "12 vīru raksturi" priecēs MMRB jaunizveidotais vīru koris. Kolektīvs, kuru vada diriģenti Kaspars Vēvers, Rūdolfs Bacāns un Juris Griņēvičs, piedzīvos savu publiskās uzstāšanās debiju MMRB telpās, atskaņojot spāņu un franču komponistu kormūziku vīru balsīm.

16.–19. gadsimta meistardarbu izstāde "Prado 12 raksturi" koncentrēti atsedz muzeja kolekcijas vēsturi un specifiku, kurā nenoliedzami dominē krāsās un formās izteiksmīgā spāņu māksla, ko bagātina flāmu, franču, itāļu kultūras telpas klātbūtne. Vienlaicīgi divpadsmit raksturi atklājas ļoti sievišķīgā veidā, jo ekspozīcijai atlasīti 12 sieviešu portreti vai žanra gleznas ar reliģisku un alegorisku saturu, kas demonstrē tēmas plašo traktējuma iespēju, portretējamo personu sociālo stāvokli vai parāda sievieti kā simbolu varai, elegancei, skaistumam, mātišķumam, dievbijībai vai vieglprātībai. Atbilstoši projekta idejai ekspozīciju veido 12 sadaļas: "Pirmssākums, Ieva", "Dvēseles pazudinātāja", "Mūžam mainīgā", "Valdniece", "Noslēpumainā", "Ciniķe", "Māte", "Mīļotā", "Sieviete-drāma", "Pašpārliecinātā", "Izsmalcinātā", "Bezvainīgā, dvēseles glābēja".

Paralēli "Prado" kolekcijas 12 raksturiem apmeklētāji ieraudzīs krājumā esošo mākslas stilu daudzveidību – sākot no augstās renesanses un manierisma, krāšņi reprezentējot spāņu un flāmu baroka laiku, rokoko un nonākot līdz pat 19. gadsimta reālisma paraugiem. Rīdziniekiem un Rīgas viesiem tiek piedāvāta brīnišķīga iespēja baudīt Paolo Veronēzes (Paolo Veronese, 1528–1588), Pītera Paula Rubensa (Peter Paul Rubens, 1577–1640), Antonisa fan Deika (Anthony van Dyck, 1599–1641), Bartolomē Estebana Muriljo (Bartolomé Esteban Murillo, 1617–1682), Fransisko de Goijas (Francisco José de Goya y Lucientes, 1746–1828) un citu ievērojamu Rietumeiropas glezniecības klasiķu daiļrades pērles, kas glabājas PRADO Nacionālā muzeja krājumā Madridē.

Spānijas lepnums "Prado", kurš 2019. gadā svinēs jau savu 200. jubileju, ir viena no Eiropas bagātākajām mākslas krātuvēm, kas radusies uz karaļnama kolekciju bāzes. Muzeja apjomīgās kolekcijas caur mākslas prizmu atspoguļo dinamiskiem notikumiem bagāto Spānijas vēsturi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!