Latviešu laikmetīgā tēlnieka Gintera Krumholca darbi līdz šim atsevišķi redzēti dažādos sociāli aktīvos mākslas projektos un izstādēs gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām.

Viņa skulptūru pamatelements ir cilvēka figūra, viņa pieeja - reālistiska, pat naturālistiska, kas nodrošina tūlītēju, fascinējošu iespaidu. Tēlnieka darbos izpaužas gan dabas dāvanas, gan izkoptas amata prasmes. Pērnā gada rudenī galerija "Māksla XO" piedāvāja reto iespēju skatīt vairākas mākslinieka lielformāta skulptūras vienkopus - Purvīša balvai nominēto personālizstādi "MAYDAY!".

Gintera Krumholca skulptūras vienmēr ap sevi veidojušas interaktīvu reālās dzīves un vizuālās mākslas mijiedarbību, vēršot sabiedrības uzmanību, tostarp Latvijā, ka neviens no mums nedzīvo ārpus pasaules kultūras konteksta, pasaules politiskajām aktualitātēm un laikmeta elpas izjūtas. Vasaras sākumā Barselonas mākslas mesē "Swab" Krumholcs ar personalizēto figūriņu - latvisko motīvu lāci ar nosaukumu "Self Made Patriot" - piedalījies labdarības izsolē "Swab Toy'z for FLS". Savukārt nupat Vācijas galvaspilsētā Berlīnē noslēdzās laikmetīgās mākslas mese "Preview Berlin 2012", kur skulptūra "Mārtiņš" no autora personālizstādes "MAYDAY!" kļuva par ekspozīcijas dominanti.                                                                               

"Savā personālizstādē pietiekami neierastu versiju par mūžseno "ideāla vīrieša" tēmu piedāvāja jaunais autors Ginters Krumholcs. Vairoties no tieša, nepārprotama vēstījuma, mākslinieks radījis bezkaislīga naturālisma, smeldzīgas ironijas un uzbāzīgas popārtiskas krāsainības spožu kokteili, kas, iespējams, daudz precīzāk un trāpīgāk raksturo vīrieša disorientāciju mūsdienu radikālām pārmaiņām pakļautā vērtību sistēmā. Latviešu tēlniecības kontekstā mani uzrunāja netradicionāla attieksme pret materiālu, krāsu un formu, kas gan liecina par zināmu glezniecības ietekmi, tomēr nodrošinot jaunas tēlainības attīstības iespējas šajā mākslas veidā," tā Gintera Krumholca personālizstādi "Mayday!" raksturo Purvīša balvas neatkarīgā eksperte,  Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratore Irēna Bužinska.

Pēc mākslas zinātniece Ineses Baranovskas domām, Ginteru Krumholcu raksturo izcili plastiķa dotumi ar drosmi būt pašam, veidojot pārsteidzoši uzrunājošas, spilgtas, ar smalku ironiju apveltītas kompozīcijas. Autors saglabā savu ironiskumu, ne tikai radot savus darbus, bet arī atbildot uz intervijas jautājumiem.

Vai, veidojot jaunu mākslas darbu, esat pieķēris domājam sevi par izpatikšanu publikai un/vai kritiķiem?

G.K.: Es domāju, ka publiku un kritiķus veido mākslinieks, nevis otrādi!

Ar ko Jūs atšķiraties no citiem māksliniekiem?

G.K.: Esmu vissmukākais un seksīgākais no viņiem visiem!

Kāda ir Jūsu vecāku loma mākslā?

G.K.: Burtiski milzīga, tikai vēl neapzināta!

Vai esat no brīvas gribas, nevis sadzīves apstākļu spiests mēģinājis darīt kaut ko citu?

G.K.: Nē.

Vai Purvīša balva, Jūsuprāt, uzliek māksliniekam īpašu atbildību?

G.K.: Nē.

Vai tehnoloģiju laikmetā mākslai ir nākotne? Kāda, Jūsuprāt, tā ir?

G.K.: Nākotne ir tikai mākslai; māksla būs viss un visur!

Ko Jūs gribētu mākslā pateikt tādu, pēc kā varētu mākslai mest mieru?

G.K.: Kaut ko tādu, pēc kā varētu mākslai mest mieru!

Purvīša balva ir augstākais apbalvojums Latvijas mākslā. Tā tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm, kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām un kurš ieguvis ekspertu un īpaši izveidotas žūrijas augstāko vērtējumu.

Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuvis mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt", kas notika galerijā "Māksla XO" 2009. gadā.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!