Foto: SAN

Nedēļas nogalē ar dažādiem pasākumiem tika atklāta pirmā Rīgas starptautiskā laikmetīgās mākslas biennale. Par alternatīvu atklāšanu arī virtuālajā vidē bija parūpējies mākslinieks Gints Gabrāns un radošā apvienība "GolfClayderman", sadarbojoties kopīgā projektā "BoCA kundze".

Virtuālā megaskulptūra "BoCA kundze" ir jaunākais aplikācijas SAN projekts, kas šoreiz kā resursu jeb fona struktūru izmanto Rīgas Starptautisko laikmetīgās mākslas biennāli RIBOCA 1.

SAN ir reālā vidē ieausta, jauna virtuālā telpa neierobežotai radošai brīvībai planētas mērogā, kas kļūst redzama ar papildinātās realitātes aplikācijas SAN starpniecību.

"Abriviatūra BoCA atšifrējama kā "Biennal of Contemporary Art", bet daudziem Bokas kundze ir guvernantes tēls no bērnu grāmatas," raksta mākslinieks un aplikācijas autors Gints Gabrāns.

Virtuālā skulptūra "BoCA kundze", kas apskatāma ar papildinātās realitates aplikāciju SAN, pārklāj ar pelējuma ziedu segu Kronvalda parku, Andrejsalu, topošo muzeju "Zuzeum", radošo kvartālu "Sporta 2" un citas RIBOCA norises vietas Rīgā.

SAN izveidotājs Gints Gabrāns ir piedalījies lielākajās pasaules biennālēs Venēcijā, San Paulo, Maskavā un citās, bet tieši pēc kārtējās biennāles viņa darbības kurss mainījās, par ko lasāms arī arī projekta plakātā: "Kopš vairs nepiedalos izstādēs un nepiederu pie tā dēvētās laikmetīgās mākslas, es izstādes un izstāžu atklāšanas izmantoju kā dekorācijas jeb scenogrāfiju mākslas projektiem, kas ir veidoti un aplūkojami ar papildinātās realitātes mobilo lietotni SAN". Lietotni SAN var lejuplādēt vietnē san.lv (App Store un Google Play).

A post shared by Gints Gabrans (@san.app) on Jun 4, 2018 at 10:50pm PDT

Lietotne SAN tika radīta, izmantojot pilnīgi jaunu un pasaulē unikālu risinājumu, kas ļauj veidot GPS bāzētas lielizmēra virtuālās struktūras. Tās redzamas viedierīcē kā papildinātās relitātes 3D objekti. Tos var aplūkot reālajā telpā no dažādiem skatpunktiem un caur tiem var pārvietoties. Virtuālajiem objektiem ir pastāvīga GPS lokācija telpā bez optiskas piesaistes marķieriem vai plaknēm, kā tas ir citās papildinātās realitātes lietotnēs.

Apvienība "GolfClayderman" ir sadarbojusies ar modes un dzīvesstila blogeri Denisu Ševeļovu, modes dizaineri Dāvidu un skandalozo režisoru Regnāru Vaivaru.

Skanīgais nosaukums "GolfClayderman" ir atvasināts no brīvdienu sporta veida golfa, ko ļoti iemīlējis Donalds Tramps, un pianista Ričarda Klaidermana mūzikas. Mākslinieki zina teikt, ka savu artavu pie nosaukuma rašanās ir pielicis androgīnais modelis Jaroslavs Barišņikovs, kas pirms "GolfClayderman" debijas modesskates 2016. gadā aizrādījis, ka pasākumam pietrūkst mirkļabirkas. GolfClayderman to attapīgi atvasināja no modes skates scenogrāfijas – golfa laukuma un muzikālā noformējuma – Ričarda Klaidermana instrumentālajām balādēm.

"SAN un "GolfClayderman" sadarbība ir loģisks un svarīgs solis modes attīstībā ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Šī ir viena no pirmajām modes skatēm, kas pilnībā veidota papildinātajā realitātē. Asprātīgā veidā tā apvieno mākslu, modi un tehnoloģijas. "BoCAs kundzes" modes tērpi aizrauj elpu," raksta mākslinieks Gints Gabrāns.

Jau ziņots, ka RIBOCA1 tika atklāta aizvadītajā nedēļas nogalē, no 29. maija līdz 1. jūnijam. Biennāles mākslinieku darbi līdz šā gada 28. oktobrim aplūkojami sešās dažādās vietās – Latvijas Universitātes bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā, topošajā mākslas centrā "Zuzeum", Andrejsalā, Kristapa Morberga dzīvoklī, bijušās tekstilrūpnīcas "Boļševička" teritorijā un laikmetīgās mākslas izstāžu zālē "Mākslas stacija Dubulti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!