Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 21. februārī, plkst. 19 grāmatnīcā "Bolderāja", Avotu ielā 29, tiks atklāta krievu pretkara izstāde "NE MIERS", informē pasākuma rīkotāji. Atklāšanā paredzēta arī diskusija.

Sērijas "NE MIERS: dialogi" ir mobilas izstādes un diskusijas ārpus Krievijas, brīvās galerijās un telpās. Tas ir mēģinājums būvēt dialogu starp pilsētniekiem, māksliniekiem, aktīvistiem, kultūras un sociālās mijiedarbības organizēšana starp dažādām kopienām un valstīm, stāsta organizatori.

"NE MIERS" - tās ir Maskavas un Pēterburgas mākslinieku iniciētas ielu izstādes, veltītas pretkara tēmai. Projekta galvenais mērķis ir reflektēt par kara tēmu visdažādākajās tā izpausmēs, kolektīvas mākslinieciskas izteiksmes par personības un valsts savstarpējām attiecībām veidošana, ielu mākslas robežu izpēte mūsdienu Krievijas reāliju ietvaros.

Rīgas ekspozīcijā tiks iekļauti projekta "NE MIERS" glezniecības, grafikas, instalācijas, fotogrāfijas un video darbi no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Dānijas un Čīles māksliniekiem.

Izstādes laikā notiks diskusija "Kara tēls: masu un personiskais". Izstādes atklāšanas pasākumā ar skaņu mākslas un dzejas performanci uzstāsies Latvijas dzejniece un māksliniece Jeļena Glazova duetā ar mākslinieku Maksimu Jevstropovu no Pēterburgas.

Mākslinieki, kas piedalās projektā: Viktors Ždanovs no Maskavas, Aidars Bekčintajevs no Maskavas, Vīnes, Jegors Antsigins no Kijevas, Inna Fedorova no Rostovas pie Donas, mākslas grupa "Zip" no Krasnodaras, Aleksandrs Vasukovičs no Minskas, Nikolajs Urencevs no Pēterburgas, Kristīne Skova Hansena no Kopenhāgenas, Anna Ščerbina no Kijevas, Evgenija Rimkeviča no Krasnodaras, Tonja Meļnika un "Shvemy" no Pēterburgas, Saša Laskovskis no Čīles, Marija Mihantijeva no Maskavas, Deniss Makarovs no Maskavas, Darija Orlova no Murmanskas, Lida Matvijenko no Ļvivas, Konstantīns Stavrovs no Pēterburgas, Aļjoša Hoojs no Pēterburgas, Darija Grišina no Pēterburgas, Liza Morozova no Maskavas, Nataša Tseljuba no Kijevas, Lita Poļakova no Pēterburgas, Nikita Raskazovs no Pēterburgas, Katja Sintika no Pēterburgas, Nikita Pirogovs no Pēterburgas, Darija Apahonciča no Pēterburgas, Vadims Lurje no Pēterburgas un Glazova no Rīgas.

Pasākuma organizatori ir Katrina Nenaševa un Masims Jevstropovs no Krievijas, kā arī Igors Cvetkovs no Ventspils.

Pirmā ielu izstāde "NE MIERS" notika Sanktpēterburgā 2015. gada 27. decembrī.

Organizatori stāsta, ka Krievijā ir likums, kas aizliedz jebkādas izpausmes un sanāksmes (patiesībā jebkuru grupu, kurā ir sapulcējušies vairāk nekā divi cilvēki), ja nav iegūta valdības atļauja 10 dienas iepriekš. Turklāt šīs sanāksmes var notikt tikai īpašās vietās, kas parasti ir priekšpilsētās vai grūti pieejamās vietās. Krievijas valdībai ir tiesības aizliegt jebkādu sanāksmi, un tādā gadījumā tā tiks uzskatīta par nelikumīgu.

Trīskārtēja varas atteikuma rīkot izstādi "Marsa laukumā" dēļ māksliniekiem neesot atlicis nekas cits, kā izveidot pārvietojamus banerus un mobili pārvietoties pa pilsētu patstāvīgas OMON policijas uzraudzībā. Par izstādes kuratoru kļuva vide, kura arī izvēlējās "Ne miera" mobilo urbānā protesta formātu. Šāds interaktīvs formāts radījis daudz sarežģītu jautājumu kā pilsoniskā, tā mākslas kritikas laukā - kā darboties krievu māksliniekam pašreizējos apstākļos, kad jebkura izteikšanās sabiedriskā telpā no varas puses tiek uztverta kā huligānisms un dažreiz pat kā noziegums un citi.

Nākamā mobilā ielas izstāde "NE MIERS" notiks Maskavā marta sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!