Foto: Publicitātes attēls
No šī gada 24. oktobra izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa", Kungu ielā 3, būs skatāma Gruzijas mūsdienu mākslas izstāde "Krāsu alķīmija", savukārt Sv. Pētera baznīcā būs Gruzijas mākslinieku darbu izstāde "Latvijas Draugi. Gruzija. Tbilisi". Abas izstādes tapušas sadarbībā ar Apollona Kuteladzes Tbilisi Valsts mākslas akadēmiju.

Abās izstādes tiks eksponēta Gruzijas mūsdienu mākslas darbu kolekcija, ko veido gan akadēmijas pasniedzēju, gan tās talantīgāko studentu veikums.

Ekspozīcijas daļa "Krāsu alķīmija", kas apmeklētājiem būs pieejama "Rīgas mākslas telpā" iezīmēs Gruzijas mākslai raksturīgo, spožo krāsu kolorītu un izteiksmīgos kontrastus, kas atainosies ainavu glezniecībā, kluso dabu motīvos, gruzīnu portretos un izaicinošās grafikās. Kopā pārstāvot 43 māksliniekus, abās izstādēs tiks apkopoti simts dažādi darbi, kas tapuši atšķirīgos laika posmos, pieejās, materiālos un tehnikās, kur sulīgi pastozie eļļas triepieni mīsies ar tušas vilkumiem un teju caurspīdīgs akvareļa plūdums ar bagātīgām kolāžām. Atšķirīgās mākslinieku pieejas šo darbu radīšanā, daudzējādā tēmu un sižetu izvēle gluži kā pa mozaīkas gabaliņam iezīmēs visu, ko Gruzija ir piedzīvojusi un vēl aizvien piedzīvo.

Savukārt izstādes "Latvijas draugi. Gruzija. Tbilisi" ekspozīcijā aplūkojami simts dažādi mākslas darbi, kas tapuši dažādos laika posmos, atšķirīgās pieejās, materiālos un tehnikās. Skatītāji ir aicināti iepazīties ar sulīgi piesātinātajiem eļļas triepieniem, kuri mijas ar grafiskiem tušas vilkumiem un teju caurspīdīgiem akvareļu plūdumiem ar bagātīgām kolāžām. Autoru darbi reprezentē kultūru kā labirintu. Tas ir mākslinieku dekonstruētās realitātes manifests, kurā savstarpēji izslēdzoši un fragmentēti vizuālie vēstījumi rada jaunu saturu. Mākslas darbu kopainā raksturīgi iezīmējas reliģijas nozīmība un seno tradīciju pavedieni, kuri tautas dvēselē glabājas vairākus gadu tūkstošus. Izstādes kolekcija atspoguļo Gruzijas glezniecības krāsainību, tās izteiksmīgos kontrastus un noslēpumaino daudzslāņainību.

Abas izstādes Rīgā būs apskatāmas no 24. oktobra līdz 11. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!