Foto: Publicitātes attēli

Mākslas muzejā "Rīgas Birža" no 30.aprīļa līdz 5.jūlijam norisināsies izstāde "Provansas valdzinājums", kurā varēs aplūkot Pjēra Ogista Renuāra, Anrī Matisa, Vinsenta van Goga, Pola Gogēna, Marka Šagāla, Raula Difī, Pablo Pikaso un citu ievērojamu mākslinieku darbus.

Izstādē būs aplūkojamas Pikaso "Faunu" sērijas gleznas un viņa keramika, Difī "Vansas strūklaka", Šagāla "Pulkstenis liesmojošās debesīs", Pola Siņjaka "Pavasaris Provansā" u.c. darbi. Latvijas muzeju vēsturē šāda mēroga izstāde notiks pirmo reizi.

"Izstādes koncepcija - Provansas valdzinājums - radās ciešā sadarbībā ar mākslas muzeja "Rīgas Birža" speciālistiem. Gada garumā ideja un Dienvidfrancijas kultūras telpas spilgtie iespaidi ir materializējušies izstādes ekspozīcijā. Ievērojot, ka kopā ar partneriem īstenojam Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja izveides ieceri, mums ir būtiski arī uzsvērt, ka laikmetīgās mākslas attīstība 20.gadsimtā nav iedomājama bez tās priekšteča - klasiskā modernisma, kurā ietilpst arī izstādē pārstāvētie mākslas darbi. Gan Provansas dabas iedvesma, gan jaunie, Francijā dzimušie modernisma virzieni bijis iedvesmas avots arī vairākām Latvijas mākslinieku paaudzēm. Izstādē ikvienam būs iespēja redzēt, kā Provansas valdzinājums ir ietekmējis Latvijas mākslinieku - Aleksandras Beļcovas un Alekseja Naumova - darbus," akcentē Boriss Teterevs.

Izstāde būs bezprecedenta gadījumu Baltijas valstu izstāžu dzīvē. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja sadarbības partneri šajā projektā ir Orsē muzejs un Žorža Pompidu centrs Parīzē, Pikaso muzejs Antibā, Aleksandra Puškina Valsts mākslas muzejs Maskavā un Konstantīna Mikolaja Čurļoņa Nacionālais mākslas muzejs Kauņā. Tiks eksponēti arī darbi no "Belgazprombank" kolekcijas Minskā. Izstādes atklāšanu ar savu dalību īpaši šim notikumam veltītā konferencē godinās arī muzeju direktori un vadošie speciālisti.

Ar šo izstādi Borisa un Ināras Teterevu fonds atzīmē piecu gadu darbību Latvijā.

Lai iegūtu detalizētāku informāciju par izstādi, plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem 28.aprīlī plkst.14 mākslas muzejā "Rīgas Birža" būs iespēja aplūkot izstādi ar tās idejas autoru un veidotāju - Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktores Māras Lāces, mākslas muzeja "Rīgas Birža" vadītājas Daigas Upenieces, mecenātu Borisa un Ināras Teterevu - komentāriem par notikuma konceptu, idejas rašanos un izstādē redzamajiem darbiem. Pasākumā piedalīsies arī A.Puškina Valsts mākslas muzeja franču mākslas kolekcijas speciālists Aleksejs Petuhovs un Pikaso muzeja direktors Žans Luijs Andrals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!