Foto: www.kafido.lv

Turpinot trešo sezonu Rīgas Doma baznīcas dārza galerijā, no 18. augusta līdz 14. septembrim sabiedriskā kustība "Mans Doms" aicina apskatīt mākslinieces Lauras Feldbergas (1975) vides objektu "Spārni", portālu "Delfi" informē "Mans Doms" pārstāvji.

Ar izstādi "Spārni" Doma dārzā ienāk papildu vieglums – dārza centrālajā daļā ir novietoti divi identiski metāla režģi, kuros iesietās baltā poliestera lentes veido grafisku spārnu imitāciju. Telpiskais zīmējums rada tēlainu asociāciju ar putna lidojumu, dūjas spārnu vēzienu, kas kristīgajā pasaulē sasaucas ar Svētā Gara simbolisko atveidu – balodi.

Dzijas un lenšu pavedienus Laura Feldberga projektos izmanto atkārtoti ("Kaislība" izstādē "Grafika-S" Rīgas Mākslas telpā, "Ziemeļblāzma" Talsu novada muzejā, "Ēnas puse" Rīgas Mākslas telpā), abstrahējot vai konkretizējot šo saišu nozīmi un raksturu ar telpas, izkārtojuma, materiālu vai krāsas palīdzību. "Spārni" ir veltījums lidojumam un iedvesmai, kas līdzīgi līmei spēj savienot jaunu ideju ar prātu, radot spēcīgu atklāsmes un pacilātības sajūtu. Caurspīdīgais režģis ar mūzikas instrumenta stīgām vai steļļu diegiem līdzīgajām lentēm iedarbojas uz vidi līdzīgi kā ūdens, gaisma vai migla, kas pacēlusies virs zemes vai nolaidusies no debess juma.

Izmaiņas ir minimālas, bet nozīmju ziņā ietilpīgas un asociatīvi iedarbīgas. Māksliniece Laura Feldberga piedalās gan vietēja mēroga, gan starptautiskās grupu izstādēs jau gandrīz divdesmit gadu. Viņa darbojusies arī kā kuratore un projektu vadītāja Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā. Lai gan pēc izglītības viņa ir grafiķe un nodarbojas arī ar glezniecību, vislabāk ir atpazīstama kā vides objektu un instalāciju māksliniece. Līdz šim sarīkojusi četrpadsmit personālizstādes.

Šovasar Doma dārzā jau notikusi stikla mākslinieces Martas Ģibietes izstāde "Atspulgi", bet pēc "Spārniem" sezonu noslēgs instalācija, ko veidos jauno mediju mākslinieks Voldemārs Johansons. Līdz šim Rīgas Doma dārzā savus darbus izstādījuši tādi latviešu mākslinieki kā fotogrāfs Nils Vilnis, gleznotāja Magone Šarkovska, multimākslinieki Brigita Zelča-Aispure, Arturs Bērziņš, Anda Lāce, Evelīna Deičmane, Kristaps Ģelzis un citi. Tāpat pagājušajā gadā brīvdabas galerijā bija iespējams klātienē novērtēt Latvijas ekspozīciju Venēcijas biennāles 13. arhitektūras izstādei.

Ieeja izstādē kopā ar Rīgas Doma apmeklējumu - trīs eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!