Foto: Ieva Epnere, no sērijas ''Zaļā zeme''. 2010
No 3. augusta līdz 3. septembrim jauniem māksliniekiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ir iespēja pieteikt savus darbus Rīgas fotogrāfijas biennāles balvai 2016. Finālistu izstāde un uzvarētāju sumināšana notiks 2016. gada aprīlī Rīgas mākslas telpā, portālu "Delfi" informē projekta autori.

Rīgas fotogrāfijas biennāle (RFB) ir jauns starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz fotogrāfiju kā mākslas praksi, par prioritāti izvirzot Latvijas, Baltijas un Eiropas reģionu. Pirmā Biennāle notiks 2016. gada aprīlī un idejiski fokusēsies uz mūsu reģiona ģeopolitisko īpatnību - atmiņām, sapņiem, realitāti, kas īpašu aktualitāti iegūst vēsturiskā notikuma - Latvijas valsts svētku priekšvakarā, kad 2018. gadā Latvija, kā arī Lietuva, Igaunija, Somija (2017. gadā), Čehija, Rumānija un Polija atzīmēs valsts pastāvēšanas vai arī atjaunošanas simto gadadienu.

Rīgas fotogrāfijas biennāles 2016 programma realizēsies divās pamatdaļās - izstādēs vairākās Rīgas izstāžu zālēs, Jūrmalā un Kuldīgā, un starpdisciplinārā simpozijā, kas norisināsies divu dienu garumā un kura uzdevums būs dažādos formātos runāt, analizēt un diskutēt par attēla un fotogrāfijas lomu post-digitālajā laikmetā. Īpašu uzmanību Biennāle pievērsīs jauniem māksliniekiem, izsludinot pieteikšanos balvai "Meklējam jauno fotogrāfijā".

Rīgas fotogrāfijas biennāles balva 2016

Balvas mērķis ir atklāt un novērtēt jaunu mākslinieku radošos centienus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu. Biennāle meklē tādu autoru portfolio, kuri rosina diskusijām un piedāvā daudzveidīgas idejas. Vienlaicīgi vēlamies dot iespēju jauniem māksliniekiem, kuri uzsāk radošos meklējumus fotogrāfijā vai ar to saistītā medijā, piesakot sevi plašākai auditorijai. Konkursā tiek aicināti iesniegt darbus Baltijas valstu - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslinieki un fotogrāfi, kuri ir savas karjeras sākuma posmā, vecumā no 18 līdz 35 gadiem. 

Starptautiskās žūrijas atlasītie trīs finālisti, ieskaitot arī uzvarētāju, gūs iespēju Biennāles laikā izstādīt savus darbus kopizstādē Rīgas mākslas telpas Intro zālē. Balvas uzvarētāja portfolio tiks publicēts Biennāles izdevumā. Paredzēts piešķirt arī veicināšanas un speciālās balvas. Vienu no balvām piešķirs NoRoutine Books dibinātāji Gītis Skudžinsks un Vilma Samuļonīte (Gytis Skudžinskas un Vilma Samulionyte, Lietuva) - tās ieguvējam būs iespēja izdot savu foto grāmatu.

Balvai var pieteikt gan realizētus projektus, gan darbus, kas vēl ir procesā. Izstādes atklāšana notiks 2016. gada 21. aprīlī un būs apskatāma līdz jūnijam.

Žūrijas sastāvs

Balvai iesniegtos darbus izvērtēs un uzvarētāju noteiks starptautiskā žūrija - fotofestivāla Backlight direktore Tūla Alajoki (Tuula Alajoki, Somija), žurnāliste un kritiķe Sofī Krabe (Sofie Crabbe, Beļģija), mākslinieces Marge Monko (Igaunija) un Marija Šovolda (Marie Sjøvold, Norvēģija), mākslinieki, kuratori un NoRoutine Books dibinātāji Gītis Skudžinsks un Vilma Samuļonīte (Gytis Skudžinskas un Vilma Samulionyte, Lietuva), kim? Laikmetīgas mākslas centra programmas direktore un izstāžu kuratore Zane Onckule (Latvija), izstāžu zāles ''Mākslas stacija Dubulti'' direktore un izstāžu kuratore Inga Šteimane (Latvija) un Latvijas Fotogrāfijas muzeja direktore Maira Dudareva.

Rīgas fotogrāfijas biennāli 2016 organizē biedrība ''Rīgas fotogrāfijas biennāle'' - māksliniece un kuratore Inga Brūvere, māksliniece Ieva Epnere, mākslas zinātniece Aiga Dzalbe, māksliniece Marija Šovolda (Marie Sjøvold, Norvēģija) un kuratori Maija Rudovska, Inga Šteimane, Uldis Pētersons. Biennāle sadarbojas ar vairākām Latvijas un ārvalstu institūcijām, tajā skaitā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienību, Izstāžu zāli ''Rīgas mākslas telpa'', Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zāli ''Arsenāls'', Latvijas Fotogrāfijas muzeju, Latvijas Laikmetīgās mākslas centru (LMC), izstāžu zāli ''Mākslas stacija Dubulti'', foto festivālu Backlight (Somija), NoRoutine Books (Lietuva), Kuldīgas Mākslas namu, kā arī ar individuāliem Latvijas un ārvalstu kultūras pārstāvjiem.

Vairāk informācijas mājaslapā - http://www.rpbiennial.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!