Foto: Shutterstock

Rīgas Mākslas telpa šogad kultūras baudītājiem plāno piedāvāt vairākus vērienīgus projektus, no kuriem viens tiks atklāts jau rīt, 4. februārī, šodien žurnālistiem atklāja izstāžu zāles vadītāja Agita Ikauniece.

Izstāžu zāles pirmais šī gada apjomīgais projekts ir izstāde "Pazudis arhīvā", kas aicina Latvijas un ārvalstu māksliniekus caurskatīt Latvijas laikmetīgās mākslas vēstures arhīvu mapes, kā arī pētīt arhīvus un arhivēšanu plašākā nozīmē. Šajā izstādē termins "arhīvs" tiks parādīts no dažādiem skatpunktiem.

Izstāde būs skatāma līdz 27. martam un to papildinās vēl virkne dažādu mākslas notikumu - simpozijs "Pazudis (un atrasts) arhīvā", "Vēlās brokastis ar māksliniekiem", kā arī izglītības programma bērniem "Lielā pupa".

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese atzina, ka parasti arhīvs asociējas ar dokumentu krāvumu, kas nevienam nav vajadzīgs, un nav skaidrs, ko ar to iesākt. Tomēr mākslinieki ļaus uz to paskatīties citādāk.

Izstādes kuratore Andra Silapētere stāstīja, ka izstādes veidošanā pieaicināti mākslinieki, kuri savā radošajā darbībā arhīvam pievēršas kā izziņas resursam. Veidojot izstādi, ir bijis svarīgi saprast, ka arhīvs nav statisks un nekustīgs, bet ar to ir iespējams iezīmēt vēstures dažādos slāņus, kur arhīvs ir kā potenciāls vēstures izzināšanai.

Ikauniece atzina, ka Rīgas Mākslas telpas vēlme ir domāt par mākslas procesu veicināšanu gan lokāli, gan starptautiski un domāt par dažādu mākslas veidu piedāvājumu. Viens no mērķiem ir maksimāli palielināt apmeklētāju skaitu.

Šogad gaidāmi arī dažādi citi projekti. Piemēram, kontekstā ar Rīgas fotogrāfijas biennāli būs skatāma Viktorijas Ekstas izstāde "Recollection", notiks bērnu mākslas biennāle "Soundscape", latviešu glezniecības izstāde, urbānās mākslas izstāde "Kiwie - black diary", kas būs ielu mākslas ienākšana mākslas telpā. Tāpat mākslas baudītāji rudenī varēs apmeklēt Mūzikas un mākslas vakarus.

Jau februārī būs iespēja izbaudīt jaunrades programmu "Intro", kur četrās izstādēs varēs aplūkot 12 jauno mākslinieku darbus. Jaunrades programma tiks sākta jau šīs nedēļas nogalē un līdz 28.februārim Mākslas telpas Intro zālē ikvienam būs iespēja skatīt Latvijas Mākslas akadēmijas vizuālās komunikācijas apakšnozares maģistrantūras studentu kopiztādi "Apceres apstākļi".

Šogad izstāžu zāles apmeklētājiem tiks piedāvāta arī izstāde "Atpakaļ haosā", kas būs veidota saistībā ar starptautisku grafikas festivālu "Printmaking IN".

Mākslas telpas vadībai ir arī zināmas iestrādes gan par 2017., gan arī jau par 2018. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!