Foto: DELFI

Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijas izstādē "Salvadors Dalī un Pablo Pikaso" sabojātās Dalī bronzas skulptūras "Eņģeļa parādīšanās" restaurēšana varētu izmaksāt no 8000 līdz 9000 eiro, informē izstāde kurators Jaroslavs Šadrins.

Jau ziņots, ka skulptūru, kuras vērtība ir 50 000 eiro, LMS galerijā 16. septembrī sabojāja kāds 30 gadus vecs puskails un agresīvs vīrietis. Viņš ne tikai no aptuveni metra augsta podesta nogrūda skulptūru "Eņģeļa parādīšanās", nolaužot tai kāju, bet arī izsita vairākus logu stiklus un ar asinīm notraipīja citus mākslas darbus.

Foto: Publicitātes foto

Izstādes kurators atklāja, ka visi izstādes eksponāti ir apdrošināti kādā Krievijas apdrošināšanas firmā. Viņa ieskatā, bojāto skulptūru būtu nepieciešamas restaurēt valstī, kur ir pieredze šādu darbu veikšanai, lai mākslas darbs varētu atgūt savu oriģinālo izskatu. Šadrins uzskata, ka vislabāk šādus restaurācijas darbus būtu veikt Francijā, Itālijā vai Spānijā, taču viņš neizslēdz iespēju, ka Krievijas apdrošinātāji vēlēsies, lai restaurācijas darbi tiek veikti Krievijā.

Tiek lēsts, ka skulptūras atjaunošanai būs nepieciešamas trīs līdz četras nedēļas.


Neskatoties uz piedzīvoto starpgadījumu, izstāde "Salvadors Dalī un Pablo Pikaso" LMS galerijā kā plānots būs apskatāma līdz 27. septembrim.

Līdz oktobra sākumam izstādes darbi jānogādā atpakaļ uz Krieviju, taču Šadrins pauž cerību, ka izdosies vienoties ar Krievijas kultūras ministriju par skulptūras "Eņģeļa parādīšanās" atstāšanu Eiropā uz restaurācijas laiku. Ja neizdosies vienoties, tad visa kolekcija tiks vesta atpakaļ uz Krieviju, kur būs jāgaida, kad savu slēdzienu dos apdrošināšanas firma.

LMS galerijā skatāmā izstāde ir kolekcionāra Aleksandra Šadrina kolekcija. Kolekcija ir veidota pēdējos 15 gadus. Dalī bronzas skulptūras un litogrāfijas iegādātas no Bendžamina Levī, Salvadora Dalī muzejā Parīzē, savukārt Dalī gravīras iegādātas no Žana-Kristofa Aržilē, kurš ir Pjēra Aržilē dēls un mantinieks. Pikaso keramika tika iegādāta slavenajā "Christie's" izsoļu namā 2012. gada jūnijā, bet daļa Dalī grafikas un keramikas un Pikaso grafikas ir iegādātas no slaveniem kolekcionāriem, Eiropas galerijās un izsoļu namos.

Kā ziņots, LMS galerijā notikušajā incidentā cieta arī vairākas gleznas - vīrietis ar saplēstajiem stikliem savainoja rokas, kā rezultātā ar asinīm tika nošļakstītas vairākas gleznas.

LMS prezidents Igors Dobičins informēja, ka cietuši vairāki latviešu mākslinieku oriģināldarbi. Viņš neslēpa, ka bojāto gleznu atjaunošanas izmaksas cer piedzīt no vainīgās personas. Taču gadījumā, ja tas nebūs iespējams, tad izmaksas, kas nebūs pārāk lielas, tiks segtas no LMS līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!