Foto: Publicitātes foto

No piektdienas, 30. maija, līdz pat 15. septembrim Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā būs apskatāma izstāde "Krievu Ziemeļi", informē muzeja pārstāvji.

Pēc vairāku gadu ciešas profesionālās sadarbības Krievijas Etnogrāfiskais muzejs Sanktpēterburgā un Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs Rīgā īstenojuši kopīgu izstādes projektu "Krievu Ziemeļi". Izstādē būs aplūkojamas Krievijas Etnogrāfiskā muzeja kolekcijas liecības, kas stāsta par šā savdabīgā etnogrāfiskā reģiona 18. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma iedzīvotāju ikdienu un svētkiem mūža garumā.

Darba un svētku apģērbs, zelta izšuvumi un citi rokdarbi, īpatnējas rotaļlietas, bagātīgi rotātie sadzīves un rituālie priekšmeti, prasmīgu amatnieku roku darinātie metāla kalumi un lējumi, kokgrebumi un vēsturiskās fotogrāfijas iepazīstinās izstādes apmeklētājus ar Krievu Ziemeļu cilvēkiem, kas bijuši izcili saimniekotāji, celtnieki, amatnieki un jūrasbraucēji.

No vienas puses, izstādē aplūkojamie mantojuma paraugi un fotogrāfijas pārstāvēs Latvijas skatītājam neparastu estētisko pasauli. No otras – gan tautas celtniecības paņēmienos, gan ornamentu kompozīcijās, gan amatniecības prasmēs lietas no Krievu Ziemeļiem liecina par to izcelsmi Eiropas kultūrtelpā.

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja jaunā direktore Una Sedleniece stāsta: "Tieši šogad, kad daudzas sarunas šķiet neiespējamas, Rīgas un Pēterburgas muzejiem ir uzskatāma ģeopolitiska atbildība atvērt jaunas durvis uz kultūras forumu, kur sabiedrībai ir, par ko sarunāties. Esmu pārliecināta un iepriecināta, ka izstāde "Krievu Ziemeļi" ilgtermiņā sekmēs gan starpkultūru dialogu, gan stiprinās abu muzeju profesionālās sadarbības turpināšanos."

No 4. līdz 5. jūnijam Rīgā notiks Sanktpēterburgas kultūras dienas, kuras neviļus ieskandinās pati izstāde.

Izstādes programmā šā gada 7. un 8. jūnijā Latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus laikā un 7. septembrī Seno amatu dienas pasākumā viesosies izcilie tāšu meistari no Veļikijnovgorodas.

Brīvdabas muzeja izstāžu zāle atvērta katru dienu no plkst. 10 līdz 17, izņemot pirmdienas un otrdienas. Pārējā laikā izstādi iespējams apmeklēt, iepriekš piesakoties pa tālruni 67994106 vai, rakstot uz e-pastu info@brivdabasmuzejs.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!