Foto: Publicitātes attēli
Franču mākslinieka Pola Sezāna (1839–1906) darba "Kāršu spēlmaņi" uzmetums "Christie's" izsoļu namā 1. maijā pārdots par 19 miljoniem ASV dolāru, raksta ārvalstu prese.

Akvareļtehnikā tapušais darbs tika pārdots izsolē "Impresionisma un modernisma māksla", kas norisinājās Ņujorkā. Zīmējums sākotnēji tika novērtēts par 15 – 20 miljoniem dolāru.

Izsolē pārdotais, 46.7 reiz 30.5 centimetrus lielais akvarelis pēdējo reizi publiski bija izstādīts 1953. gadā un vēlāk tika uzskatīts par pazaudētu. Tomēr mākslas eksperti, salīdzinot šo zīmējumu ar 1953. gadā uzņemto darba melnbalto fotogrāfiju, atzinuši tā autentiskumu. Darbs ir no no Teksasā dzīvojošā doktora Hainca Eihenvalda kolekcijas.

"Lāršu spēlmaņi" ir Pola Sezāna piecu gleznu sērija, kas tapusi laikā no 1890. līdz 1896. gadam. Gleznās attēlots dažāds skaits kāršu spēlmaņu un gleznas ir dažāda lieluma. Četras no sērijas gleznām aplūkojamas muzejos, bet piekto šī gada februārī izsolē iegādājās Kataras karaliskā ģimene par 250 miljoniem dolāru. Tādējādi tā ir šobrīd dārgākā glezna pasaulē.

Izsolē Ņujorkā tika pārdoti arī Anrī Matisa, Pablo Pikaso un Marijas Terēzas Valteras darbi. Kopumā izsolē darbi pārdoti par 117 miljoniem dolāru.

Imprsionistu un modernistu darbu izsoli dienu vēlāk – 2. maijā rīko arī izsoļu nams "Sotheby's". Mākslas eksperti paredz, ka šajā izsolē viens no visaugstāk novērtētajiem darbiem būs viens no Edvarda Munka "Kliedziena" četriem darbiem. Šobrīd gleznas vērtība tiek lēsta ap 80 miljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!