Foto: AP/Scanpix

Atrasts iepriekš nezināms Krievijā dzimušā ebreju izcelsmes mākslinieka Marka Šagāla meistardarbs "Alegoriska aina". Tas Otrā pasaules kara laikā, Latviju okupējot Nacistiskajai Vācijai, nozagts Rīgā dzīvojošai ebreju ģimenei, atsaucoties uz vācu laikrakstu "Bild", ziņo "Satori.lv".

Jau ziņots, ka Minhenē Vācijas policija atradusi gandrīz 1500 savulaik nacistu nolaupītas gleznas, to skaitā arī šedevrus, kuru autori ir Pablo Pikaso un Anrī Matiss. Policija gleznas uzgājusi jau 2011.gadā, pārmeklējot 1956.gadā mirušā slavenā mākslas darbu kolekcionāra Hildebranda Gurlita dēla, 80 gadus vecā Kornēliusa dzīvokli. Viņu policija turējusi aizdomās par nodokļu nemaksāšanu.

Mākslas darbi bijuši paslēpti starp dažādiem veciem krāmiem un lupatu deķiem, taču to šī brīža vērtība tiek lēsta ap vienu miljardu eiro (aptuveni 700 miljoniem latu). Atrastas 1285 nerāmētas un 121 rāmēta glezna un skice, no kurām vecākās ir radītas 16. gadsimtā.

Kornēliusa tēvs mākslas darbus  ieguvis pagājušā gadsimta 30. un 40. gados, kad nacistiskās Vācijas propagandas ministrs Jozefs Gēbelss esot norīkojis viņu parūpēties par šo mākslas darbu eksportu uz ārzemēm.  

Otrā pasaules kara laikā nacisti konfiscēja mākslas darbus, kuru autori nebija vācu izcelsmes un iznīcināja tos, paslēpa vai arī pārdeva uz ārzemēm par zemu cenu.

Gleznu kolekcijā, kas veidota no savulaik nacistu nolaupītajiem vērtīgajiem guvumiem, tika atrasts arī iepriekš nezināms Krievijā dzimušā ebreju izcelsmes franču modernisma mākslinieka Marka Šagāla mākslas darbs "Alegoriska aina", kas tapis 20. gadsimta 20. gadu vidū. Tas jau novērtēts viena miljona eiro apmērā.

Atrasti arī Berlīnes arhīvu dokumenti par Šagāla gleznu, kas apliecina, ka nacistu slepenpolicija "Gestapo" mākslas darbu līdz ar pārējām vērtslietām 1941. gadā nolaupījusi Blūmenšteinu ģimenei, kas dzīvoja Rīgā. Diviem Blūmenšteinu ģimenes locekļiem, brāļiem Savelijam un Zālamanam, izdevās aizbēgt uz ASV, bet pārējā ģimene nogalināta nacistu okupācijas laikā.

ASV dzīvojošo brāļu ģimenes vēlāk pieprasīja kompensāciju par nolaupītajiem mākslas darbiem un 1981. gadā saņēma aptuveni 12 500 eiro. Savelijs Blūmenšteins mūžībā aizgāja 2009. gadā, bet ASV atrasti viņa divi dēli.

Nacistu nolaupītās gleznas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!