Foto: AFP/Scanpix
Kinoteātrī "Kino Citadele" trīs seansos uz lielā ekrāna būs iespēja redzēt un aplūkot aktuālās pasaules mēroga izstādes no Londonas Nacionālās galerijas, Bārnsa fonda Filadelfijā un Karaliskās mākslas akadēmijas Londonā, portālu "Delfi" informēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) pārstāvji.

Pirmais seanss gaidāms 11. maijā, kad interesentu uzmanībai tiks piedāvāta filma "Goija – miesas un asins redzējumi". Filma veidota balstoties uz izstādi "Goija: Portreti", kas bija aplūkojama Londonas Nacionālajā galerijā vēl 2016. gada sākumā. Ekspozīciju veidoja 70 autora darbi – gleznas, zīmējumi, miniatūras – no visas pasaules, parādot izcilā spāņu mākslinieka ģenialitāti, tehnisko veiklību un spēcīgo redzējumu.

Otrais seanss "Renuārs – cildinātais un nievātais", kas norisināsies 25. maijā, sniegs izdevību apbrīnot franču impresionisma klasiķa Pjēra Ogista Renuāra darbu kolekciju no Bārnsa fonda Filadelfijā.

Fondam pieder lielākā Renuāra mākslas kolekcija pasaulē, kas pilnasinīgi reprezentē vecmeistara radošo mantojumu un kalpo par lielisku bāzi zinātniskajiem pētījumiem. Filma piedāvā iepazīties ar jaunākajiem atklājumiem un viedokļiem par Renuāra dzīvi un daiļradi.

Noslēdzošais seanss "Gleznojot mūsdienu dārzu: no Monē līdz Matisam" notiks 8. jūnijā, paverot skatu uz izstādi, kas šobrīd norisinās Karaliskajā mākslas akadēmijā Londonā. Izmantojot slavenā franču impresionista Kloda Monē mākslas darbus kā sākumpunktu, ekspozīcijā iezīmēta dārzu loma mākslas vēsturē no 19. gadsimta 60. gadu sākuma līdz 20. gadsimta 20. gadiem.

Līdzās Monē kā galvenajam šīs tēmas attīstītājam, akadēmijas zālēs aplūkojami tādu mākslinieku kā Pjēra Ogista Renuāra, Pola Sezana, Kamila Pisaro, Eduāra Manē, Vasilija Kandinska, Vinsenta van Goga, Anrī Matisa, Gustava Klimta un Paula Klē meistardarbi.

Filmas tiek rādītas LNMM un tā Ārzemju mākslas departamentam Mākslas muzejam "Rīgas birža" sadarbībā ar SIA "Forum Cinemas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!